BIZIT plus

Twitter pokreće debatu o „crnoj listi“

Postavljeno je pitanje zašto neke objave na Twitteru ostaju u vašem fidu dok druge nestaju ili se nikada ne pojave?

PCPress.rs Image

Twittovi se na pojavljuju samo hronološkim redom što ukazuje da je vaš fid na određen način dizajniran. Platforme imaju tendenciju da sve detalje svog algoritma drže u tajnosti. Međutim, Elon Mask zahteva da se otvori ova tema kako bi se dizajn promenio.

Temu koju je Elon Mask pokrenuo sa velikom radošću dočekali su novinari i neki zaposleni. Oni tvrde da Twitter ima tzv. „crnu listu“ koja sprečava da se određeni sadržaji pokazuju korisnicima. Primeri koji se navode se odnose na priču o laptopu Hanter Bajdena, trajnoj suspenziji Donalda Trampa, ali o ograničenom domenu nekih drugih uticajnih twitteraša.

Musk je izneo tvrdnju da je do sada Twitter na „crnu listu“ stavljao pripadnike desnice ali ne i levice. Drugo pitanje na koje javnost traži odogovor odnosi se na naloge koji su drugačije govorili o COVID-u od „glavnog glasa“. Ostaje još uvek nedorečeno po kojoj osnovi i na koji način su se ovi nalozi ukidali ili ostajali u „mraku“. Bez obzira na naša lična uverenja kada je u pitanju tema COVID, veoma je važno da se do kraja istaži upravo ova tema. Upravo tema COVID je u najvećoj meri politička tema i kao takva pokazuje da online svet nije ono za šta se predstavlja – prostor slobode i demokratije.

Pročitajte i:  Threads API dolazi u junu 

Musk insistira na slobodi govora ali ne i na slobodi dosega. Twitter do sada nije dozvoljavao slobodu govora a ni slobodu dosega. Nemamo mnogo razloga ni da verujemo izjavi Muska, koja može da bude samo još jedan marketing trik. Ali svakako do sadašnji koraci za nas mogu da budu veoma značajni.

Sva dosadašnja saznanja o radu društvenih mreža pokazuju da je to prostor koji je više nego kontrolisan i kao takav ima ogroman uticaj na kreiranje naših stavova, misli, pa čak i emocionalnih stanja. Sa neke strane, kada se izlažemo društvenim mrežama u neku ruku i samo sebe zatvaramo u nedemokratičan sistem, shodno tome da suštinski čujemo samo jedan glas u različitim formama.

Izvor: bbc.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,