ePlaneta

Apple se suočava sa novom tužbom

Sprema se grupna tužba protiv kompanije zbog kršenja antimonopolskih propisa.

PCPress.rs Image

Apple krši antimonopolski zakon

Prema tužbi, Apple ima nezakonit monopol nad beskontaktnim plaćanjima putem iPhone-a, primoravajući izdavaoce kartica da plaćaju naknade.

Tužbu pokreće kompanija Affinity Credit Union sa sedištem u Ajovi, koja izdaje debitne i kreditne kartice koje su kompatibilne sa Apple Pay-om. Advokati kompanije nadaju se da će tužba preći u grupnu tužbu kako bi i drugi izdavaoci kartica mogli da se pridruže tužbi.

Navodno, Apple zarađuje više od milijardu dolara godišnje naplaćujući kompanijama za kreditne kartice do 0,15 odsto po transakciji. Isti ti izdavaoci kartica ne moraju da plaćaju ništa kada korisnici koriste „funkcionalno identične Android novčanike“.

U tužbi se navodi da Apple krši antimonopolski zakon tako što je Apple Pay jedini servis koji može da izvrši NFC plaćanja na iPhone, iPad uređajima, i Apple satovima. Takođe, Apple sprečava izdavaoce kartica da naknade prenesu na kupce, tako da vlasnici iPhone-a nemaju nikakav podsticaj da traže jeftiniji način plaćanja.

Pročitajte i:  Apple je izbrisao WhatsApp i Threads iz svoje prodavnice aplikacija u Kini

Kao što je bio slučaj između Epic-a i Apple-a i ovaj slučaj može zavisiti od toga šta sud odluči da je relevantno tržište. Advokati navode da Apple ima monopol za „Tap and Pay iOS mobilne novčanike“. Međutim, iako se sud složi da je to istina i dalje može biti odlučeno da ne postoji pravi monopol jer korisnici uvek mogu preći na Android, gde postoje drugi mobilni novčanici.

Promena pravila za Apple Pay

Tužbama se automatski ne dodeljuje status grupne tužbe. Sud mora da odluči da li će to odobriti ili ne. Međutim, advokatska firma koja vodi slučaj za Affinity, Hagens Berman, ima iskustva sa grupnim tužbama protiv Apple-a.

Advokatska kancelarija bila je uključena u dobijanje nagodbe od 100 miliona dolara za programere nakon što je navela da su pravila App Store-a nepravedna. Takođe, advokatska firma učestvovala je i u slučaju nameštanja cena e-knjiga, koji se završio tako što je Apple vratio oko 400 miliona dolara kupcima.

Pročitajte i:  Nvidia je najvrednija kompanija na svetu 

Cilj tužbe advokatske firme je da Apple promeni politiku koja primorava da sva beskontaktna plaćanja idu preko Apple Pay-a. Takođe, kompanija će morati da obezbedi nadoknadu izdavaocima kartica.

Ovo nije jedini izazov sa kojim se Apple suočava oko toga kako upravlja Apple Pay-om.

EU se nedavno usprotivila činjenici da Apple putem NFC čipova kao jedinu soluciju plaćanja nudi Apple Pay za korisnike iPhone-a, dok sa druge strane ne dozvoljava svojoj konkurenciji da pristupi ovom sistemu. Tako dolazi do ograničenja koja dovode do „manje inovacija i manjeg izbora za potrošače“.  Kompanija će se sada suočiti sa pravnim problemima oko ovog pitanja u SAD.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,