EU tuži Apple zbog monopola nad NFC čipovima

Apple putem NFC čipova kao jedinu soluciju plaćanja nudi Apple Pay za korisnike iPhone-a, dok sa druge strane ne dozvoljava svojoj konkurenciji da pristupi ovom sistemu.

PCPress.rs Image

Apple (ponovo) na udaru

Kako je Apple zauzeo stav monopoliste EU će pokrenuti tužbu protiv ove kompanije. Prema nekim procenama ova tužba bi Apple mogla mnogo da košta. Osim što se očekuje visoka novčana kazna, Apple će najverovatnije biti primoran da otvori svoj sistem plaćanja i za konkurenciju. Unutar EU o ovoj temi se govori još od juna prošle godine, kada je pokrenuta istraga o Apple Pay-u. Istragom je utvrđeno da je problem u NFC čipu koji automatski preusmerava samo na Apple Pay. Na osnovu ovih dokumenata pokreće se tužba koja će stići na adresu kompanije Apple sledeće godine.

Prema pravili EU kazna koja se može očekivati je 10% globalnog prometa Apple kompanije, što bi na osnovu prihoda ove kompanije za 2020. godinu bilo 27,4 milijarde dolara. Apple Pay je ocenjen kao sistem koji pruža odlično korisničko iskustvo i koje je posebno postalo popularno tokom COVID pandemije. Međutim, ovaj platni sistem je pod radarom i drugih regulatornih tela. Primera radi, Južna Koreja je prošlog meseca usvojila zakon kojim se zabranjuje operaterima prodavnica aplikacija da primoravaju programere softvera da se koriste njihovim sistemima plaćanja. Dok je Nemačka 2019. godine usvojila zakon koji od Apple kompanije zahteva da otvori svoj sistem plaćanja za konkurente za razumnu naknadu.

Pročitajte i:  Apple pobija svaku tvrdnju iz tužbe DOJ-a

Izvor: TheIndianExpress

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,