Apple smanjuje proizvodnju iPhone 13 telefona

Nedostatak čipova uticao je na odluku Apple-a da smanji planiranu proizvodnju iPhone 13 telefona. Prvobitni planovi su bili da u poslednja tri meseca ove godine kompanija proizvede 90 miliona iPhone 13 modela, ali je ta brojka sada smanjena za 10 miliona (oko 11 procenata). Razlog je što Broadcom i Texas Instruments nisu u stanju da isporuče dovoljnu količinu čipova.

iphone 13

Problemi u lancu snabdevanja

A15 Bionic SoC na iPhone 13 i iPhone 13 Pro modelima proizvodi TSMC, ali pored njega u telefonima se nalazi mnogo drugih komponenti koji se dobavljaju iz drugih izvora. Tako su Texas Instruments i Broadcom čipovi zaduženi za nekoliko ključnih komponenti u telefonima, kao što su display power management, Face ID laserske zrake, USB i bežičnu komunikaciju…

Uostalom, i Tim Cook, CEO Apple-a naveo je da će se kompanija verovatno suočiti sa problemom isporuke čipova, kao i da će učiniti sve što je u njegovoj moći da do toga ne dođe. Pokazalo se da čak ni ta zalaganja sa najvišeg nivoa, kao i da je Apple jedan od najvažnijih kupaca čipova za obe kompanije, nisu pomogli – jednostavno na tržištu nema dovoljno fizičkih komponenti neophodnih za proizvodnju čipova.

Pročitajte i:  iPhone 17 Slim - redizajniran model za 2025. 

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,