Apple testira preklopni telefon sa E-ink ekranom

Prema informacijama koje je objavio Ming-Chi Kuo, jedan od najpoznatijih Apple analitičara, kompanija testira upotrebu E ink kolor displeja, koji bi se služio kao spoljni ekran na njihovom budućem preklopnom telefonu. U svojoj objavi on navodi da EPD (Electronic Paper Display) ekrani imaju potencijal da postanu standardno rešenje za preklopne uređaje, koji moraju da imaju ekrane sa spoljne strane, a pri tom ne smeju da troše mnogo energije.

e ink

Većina današnjih preklopnih telefona na tržištu poseduje veliki savitljivi ekran sa unutrašnje strane uređaja, kao i mali spoljni displej koji služi samo za brz pregled notifikacija, koji je uglavnom zasnovan na OLED panelima. Ako bi Apple upotrebio E Ink ekran, to bi značilo da bi on bio sporiji u odnosu na OLED ekrane i da bi imao manje boja, ali bi sa druge strane mogao da se stavi mnogo veći ekran koji bi bio neuporedivo energetski efikasniji.

Iako je E ink najpoznatiji po monohromatskim ekranima koji se upotrebljavaju u ebook reader-ima, kompanija je nedavno predstavila i savitljivi kolorni E Ink ekran, Gallery 3. Upravo taj ekran bi mogao da bude implementiran u budući Apple-ov preklopni telefon, za koji se još uvek ne zna kada će ugledati svetlost dana. Isti analitičar je prošlog meseca objavio da će to biti najranije 2025. godine, kao i da bi taj uređaj mogao da ima preklopni ekran dijagonale 9 inča. Takođe, Bloomberg je objavio da Apple razvija još jedan preklopni uređaja, sa ekranom dijagonale 20 inča, ali da on neće biti dostupan pre 2026. godine.

Pročitajte i:  Apple se povlači u borbi za odbranu App Store-a u Evropi

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,