BIZIT plus

Apple u 2024. godini planira da poveća kupovinu 3 nm čipova za 50 procenata

Tokom 2023. godine TSMC je povećavao proizvodnju svog vrhunskog 3 nm procesa proizvodnje čipova i svu količinu je prodavao samo jednom kupcu – Apple-u. Tokom 2024. godine očekuje se da će kompanija dobiti mnogo više porudžbina za ove čipove, ali ni Apple ne zaostaje – oni su povećali svoju narudžbu ovih čipova za 50 procenata, što će ih (opet) pozicionirati na mesto najvećeg TSMC kupca u ovoj godini.

PCPress.rs Image

TSMC je prvi put najavio proizvodnju svog 3 nm čipa krajem 2022. godine, a zatim je prošlu godinu iskoristio za smanjenje procenta škarta. Očekuje se da će ove godine uposliti pune kapacitete 3 nm proizvodnje, a već je razvila i drugu generaciju čipova, pod nazivom N3E.

Apple, s druge strane, planira da kupi onoliko 3 nm čipova koliko bude uspeo da ih nabavi. Očekuje se da će TSMC-ov 3 nm proces upotrebiti za svoj predstojeći A18 Pro SoC, za narednu generaciju iPhone-a, kao i za M4 SoC. Verovatno će ove godine ponuditi 3 nm čip za celu liniju iPhone 16 telefona. Trenutno, iPhone 15 Pro koristi 3 nm čip, dok običan iPhone 15 upotrebljava 4 nm čip iz 2022. godine. Pored toga, Apple je verovatno već započeo proizvodnju M4 SoC, koji će koristiti TSMC-ov N3E proces druge generacije.

Pročitajte i:  Apple objavio iOS 17.3 i uveo novi alat za zaštitu od krađe

TSMC očekuje da će imati veliki broj narudžbi za 3 nm čipove, s obzirom da Nvidia i AMD pripremaju nove generacije GPU-ova. Za Intel se očekuje da će u naredne dve godine potrošiti do 14 milijardi dolara za kupovinu TSMC-ovih 3 nm vafera. Qualcomm i MediaTek takođe čekaju u redu za 3 nm čipove, pa TSMC ne mora da brine za svoju budućnost…

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *