Apple uveliko radi na poboljšanju Siri i uvođenju AI funkcija

Apple radi na verziji svog glasovnog asistenta Siri koji će koristiti naprednu veštačku inteligenciju (AI) podržanu velikim jezičkim modelima (LLM). Tehnologija će omogućiti korisnicima da glasom obavljaju specifične funkcije aplikacija, kao što su otvaranje dokumenata, slanje e-pošte i slično.

PCPress.rs Image

Početna implementacija i funkcionalnosti

Nova verzija Siri će u početku raditi samo sa Apple-ovim aplikacijama. Neće biti dostupna sa iOS-om 18, ali se očekuje da će biti objavljena kao ažuriranje početkom naredne godine, prema izveštaju.

Asistent će moći da analizira aktivnost vašeg telefona i automatski omogući funkcije kontrolisane putem Siri-ja. Podržavaće “stotine” komandi, ali će u početku moći da obrađuje samo jednu po jednu. Kasnije će Siri podržavati više zadataka u jednom zahtevu.

U početku, podržane komande će uključivati slanje ili brisanje e-pošte, otvaranje specifičnog sajta u Apple News-u, slanje linka putem e-pošte ili traženje sažetka članka. Kada budu omogućene višestruke komande, Siri će moći da sažme snimljeni sastanak i zatim pošalje tekstualnu poruku kolegi, sve u jednom zahtevu. “Ili bi, teoretski, iPhone mogao biti zatražen da obreže sliku i zatim je pošalje prijatelju putem e-pošte.”

Pročitajte i:  Novi iPad odbacuje fizičke SIM kartice 

Nije jasno koji LLM će Apple koristiti za ovu verziju Siri-ja, ali se izveštava da je kompanija upravo postigla dogovor sa OpenAI-jem da integriše ChatGPT u iOS 18. Istovremeno, Apple možda pregovara sa Google-om o integraciji Gemini AI u pretragu na iPhone-ima. Apple će navodno obrađivati mnoge AI zahteve na uređaju, dok će za složenije komande koristiti cloud.

Očekuje se da će se Apple fokusirati na AI tokom svoje WWDC 2024 konferencije koja se održava od 10. do 14. juna. Tada bi mogli otkriti da su postigli dogovor sa OpenAI-jem za integraciju ChatGPT-a u iOS 18. Takođe bismo mogli videti AI-podržane funkcije kao što su transkripcije glasovnih beleški, sažeci sajtova, automatski odgovori na poruke i druge.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *