BIZIT plus

Apple više neće koristiti PWA u EU

Apple je objasnio zašto onemogućava progresivne web aplikacije u EU. Ova vest prati korisnike koji primećuju da web aplikacije više nisu funkcionalne u Evropi sa nedavnim iOS 17.4 beta izdanjima. Apple je saopštio da blokira ovu funkciju u regionu zbog novih pravila o pretraživačima u Evropskom zakonu o digitalnim tržištima.

PCPress.rs Image

Nova pravila o pretraživačima stupila na snagu u EU

Web aplikacije se ponašaju slično kao izvorne aplikacije, omogućavajući namenski prozor, obaveštenja, dugotrajno lokalno skladištenje i još mnogo toga. Evropski korisnici koji dodirnu ikone web aplikacija videće poruku sa pitanjem da li žele da ih otvore u Safariju umesto toga ili da otkažu. To znači da se više ponašaju kao web prečice, stvarajući probleme poput gubitka podataka i pokvarenih obaveštenja.

Problem je, prema Apple-u, novi DMA zahtev da dozvoljava pregledače koji ne koriste njegovu WebKit arhitekturu. Prema Apple-ovim smernicama App Store-a, web aplikacije bi trebalo da budu alternativa modelu App Store-a. S obzirom na to da je DMA EU dizajniran da razbije monopol App Store-a, potez da se one potpuno onemoguće sigurno će izazvati probleme.

Pročitajte i:  iPhone skoro 20 godina kasnije 

Apple je rekao da žali zbog bilo kakvog uticaja na promenu, ali je rekao da je to bilo potrebno „kao deo posla da se uskladi sa DMA“. Programeri su već optužili kompaniju za zlonamerno poštovanje DMA zbog naknada za programere da zaobiđu App Store.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *