BIZIT plus

Apple više nije najvrednija kompanija na svetu

Google-ova matična kompanija Alphabet nadmašila je američkog tehnološkog giganta, kompaniju Apple, postavši najvrednija svetska firma posle najnovijeg izveštaja o zaradi.

google-pretraga.jpg

Kako izveštava britanski javni servis BBC, Alphabet je u četvrtom kvartalu prošle godine ostvario profit od 4,9 milijardi dolara (3,4 milijarde funti), u odnosu na dobit od 4,7 milijardi dolara u istom periodu 2014. godine.

Prihodi kompanije su istovremeno porasli za 17,8 odsto, na 21,33 milijarde dolara.

Posle objave poslovnih rezultata cena akcije Alphabeta skočila je čak 9,0 procenata u produženom trgovanju na Volstritu.

To znači, kako navodi BBC, da Alphabet sada vredi oko 568 milijardi dolara u poređenju sa Apple-om čija je vrednost 535 milijardi dolara.

Na godišnjem nivou, Alphabet je zabeležio prihod od 16,3 milijarde dolara, ali podaci pokazuju da je njegov poslovni odeljak Other bets, koji se bavi autonomnim automobilima (vozila bez vozača) i drugim eksperimentalnim projektima, uknjižio gubitak od 3,6 milijardi dolara u posmatranom periodu, dok je Google-ov prihod iz poslovanja porastao na 23,4 milijarde dolara, zahvaljujući rastu onlajn oglašavanja.

Naime, prihodi Google-a od oglašavanja su porasli skoro 17 odsto, na 19,08 milijardi dolara. Broj oglasa, ili plaćenih “klikova”, porastao je u poslednjem kvartalu prošle godine za 31 odsto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, prenosi britanski javni servis.

Izvor: Tanjug

Facebook komentari:
Računari i Galaksija