Apple želi sve TSMC-ove 2nm čipove

Apple je već godinama naveći TSMC-ov kupac. Ova kompanija je po tradiciji prva na listi kupaca kada se pojave novi TSMC-ovi procesori i slobodno možemo da kažemo da ima ekskluzivan pristup njihovim najnovijim tehnologijama. I ne samo to. Apple je, kada su se pojavili prvi TSMC 3nm čipovi, otkupio čitavu godišnju proizvodnju. Po svemu sudeći, ova strategija će biti ponovljena i sa budućim čipovima zasnovanim na 2nm tehnologiji.

PCPress.rs Image

Apple-ov COO, Jeff Williams, objavio je da se sastao sa predsednikom TSMC-a, CC Wei-om. Nije dat razlog ovog sastanka, ali je iz nivoa sastanka moguće zaključiti da je u igri ugovor od velike važnosti za obe kompanije. To bi moglo da znači da Apple verovatno želi za sebe sve 2nm čipove, koji će biti ugrađivani u buduće iPhone modele i Mac računare.

Od Apple-a se očekuje da će se ove godine pridružiti generative AI trendu, zajedno sa iOS 18 i iPhone 16. Da bi to uradila, kompanija će se osloniti na svoje data centre, koji bi obrađivali zahtevne AI-zasnovane zadatke. To znači da će biti potrebno da kreiraju nove čipove koji će biti u stanju da prihvate i obrade takve zadatke, a to bi moglo da bude ostvareno kroz nove TSMC-ove 2nm čipove. Početak njihove proizvodnje očekuje se tokom 2025. godine, mada još uvek ne postoje zvanične potvrde za to.

Pročitajte i:  ChatGPT je integrisan u Apple Intelligence

Zbog svega toga, niko se neće iznenaditi ako Apple otkupi sve TSMC-ove 2nm čipove na početku njihove proizvodnje. Kao i uvek, kada se započne novi proizvodni proces, javlja se veliki broj neispravnih čipova. TSMC do sada, zbog ogromne vrednosti ugovora koja se meri milijardama dolara, nije naplaćivao Apple-u defektne čipove pa će verovatno ta praksa biti nastavljena i u budućnosti. Ipak, druge kompanije verovatno neće moći da imaju taj benefit. Čisto radi upoređivanja, od decembra 2022. godine, u prvih šest meseci od pojave 3nm čipova, TSMC je imao samo 55 procenata uspešnosti njihove proizvodnje. Nakon toga, uspešnost se povećavala za oko pet procenata mesečno, a tek ove godine se očekuje dostizanje 75 procenata uspešnosti proizvodnje.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *