Artemis 1: Misija koja se vratila na Zemlju

Letelica Orion se spustila u Atlantski okean, a nakon skoro savršenog leta. To znači da se misija Artemis 1 vratila na Zemlju nakon uspešnog puta oko Meseca.

PCPress.rs Image

Letelica je bila bez posade, a u subotu, 10. decembra, se bezbedno spustila u okean. Tako se završila misija koja je potrajala 26 dana, a rezultat su neverovatni snimci Zemljinog satelita. Iz agencija NASA kažu da se  radi o istorijskom događaju, a sledeći korak je izvlačenje podataka koje je letelica sakupila tokom putovanja kroz svemir.

O misiji Artemis 1 se priča još od 2019. godine, kada je BioSentinel, jedna od 13 kockastih letelica u okviru misije stupila na scenu kao „način da organizmi sa Zemlje opet polete u kosmos“. U pitanju je bila gljivica, kvasac. Prošli put su organizmi bili znatno složeniji, budući da se radilo o Apollo 17 astronautima koji su stigli do Meseca 1972. godine. Drugi pak tvrde da su astronauti bili poslednji živi organizmi koji su izvan orbite poslati namerano, a da su se neki mikroorganizmi već ranije slučajno našli na robotskim letelicama koje putuju kroz kosmos.

Pročitajte i:  NASA i dalje pokušava da popravi kvar na Voyager 1 sondi

Orion u svemir nije odneo nijedan oblik života, ali je uspešan korak ka povratku na Mesec, što je jedan od većih ciljeva agencije NASA.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,