Asteroid Ryugu: Izvor vode u svemiru

Asteroid koji luta svemirom milijardama godina istrpeo je različite izazove: od sudara s drugim nebeskim telima, do radijacije. U pitanju je Ryugu koji je već neko vreme predmet interesovanja Japanske svemirske agencije.

PCPress.rs Image

Kada se letelica Hayabusa2 spustila na asteroid prikupila je uzorke u kojima je bilo magnetita. Ovaj materijal je obično namagnetisan, ali uzorci sa asteroida Ryugu nemaju tu osobinu. Stručnjaci sa Hokkaido univerziteta su došli do zaključka da je materija promenila osobine nakon sudara s mikrometeoritom koji je u Ryugu udario velikom brzinom.

Novi zaključak dopunjava ono što se već znalo o ovom nebeskom telu, a naučnici tvrde da potvrđuje da je Ryugu bio deo većeg nebeskog tela koje je bilo pokriveno ledom. Zato se ovaj asteroid skoro uvek pominje kada se govori o rudarenju u svemiru.

Preko 19 hiljada poznatih asteroida nosi skoro nezamislive količine metala i drugih ruda, a u pitanju su nebeska tela koja se nalaze nadomak naše planete i kruže oko Sunca. Elementi koji mogu da se nađu na ovim nebeskim telima uključuju zlato, platinu, paladijum i srebro – nedirnuta bogatstva koja se čuvaju u ovim svemirskim bankama.

Pročitajte i:  Blue Origin uspešno poslao turiste na ivicu svemira posle duže pauze

Još je 2020. godine procenjeno da asteroid Ryugu, koji predstavlja i potencijalnu opasnost za Zemlju budući da orbitira na maloj udaljenosti, sadrži 83 milijarde dolara u rudama poput nikla, gvožđa, kobalta i azota, dok se procenjuje da veći Anteros sadrži 5.570 milijardi dolara u magnezijum silikatu, aluminijumu i gvožđu. Upravo zbog toga se sve više kompanija koje se bave kosmičkom tehnologijom okreće razvijanju metoda za rudarenje u svemiru, pa jedni žele da dođu do materijala koji su vredni na Zemlji, te ih transportuju na matičnu planetu, dok se drugi okreću resursima koji bi mogli da budu od koristi budućim kolonijama u dalekom svemiru.

Najvredniji resurs u kosmosu je na kraju voda, budući da zlato ne vredi ništa ako čovečanstvo ostane bez tečnosti. Tako bi i prvi brodovi čiji bi cilj bio da ispituju potencijalne terene za rudarenje u svemiru mogli da zavise od vode, jer bi se kretali na parni pogon. Kreirala ih je kompanija Honeybee Robotics, i veličine su prosečne mikrotalasne pećnice, opremljeni su solarnim pločama i bušilicama za probijanje ledenih omotača ispod kojih se nalazi tečnost koja bi, kada se pretvori u paru, pokretala motore. Neki budući modeli ovakvih letelica mogli bi da budu opremljeni i senzorima koji bi im omogućavali da sastavljaju mape tokom putovanja kroz kosmos, tako da su kosmičke mape sakrivenog blaga samo pitanje vremena.

Pročitajte i:  Čistija budućnost uz drvene vetrenjače

Hayabusa2 je 2019. godine uzela dva uzorka s Ryugu asteroida, a na Zemlju su stigli 2020. Ubrzo je utvrđeno da su čisti i da sadrže materije koje su starije od našeg Sunca. Asteroid je dakle ostao skoro nepromenjen otkad se formirao u prvih četiri ili pet miliona godina od postanka solarnog sistema, a novi uzorci će pružiti dodatne informacije o tom događaju.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *