Astroscale: Sprema se misija za uklanjanje kosmičkog otpada

Oko 170 miliona komada različitog otpada orbitira oko planete Zemlje, a većina su delići koji su se u nekom trenutku odvojili od većih komada. Ipak, oko 670 hiljada meri više od jednog centimetra u prečniku, što može da predstavlja potencijalnu opasnost za opremu u svemiru. Tehnologija koja bi trebalo da pomogne u otklanjanju dela kosmičkog otpada kreće put svemira sledeće godine.

PCPress.rs Image

Putujući brzinom do 28 hiljada kilometara na sat, veći delovi su dovoljno opasni da bi prilikom sudara mogli da ugroze čak rad Internacionalne svemirske stanice. Budući da su komadi otpada odavno premašili broj satelita koji orbitiraju oko zemlje, mada i njihov broj raste, verovatnoća sudara će se i budućnosti sigurno povećavati.

Različite kompanije koje se bave kosmičkom tehnologijom planiraju da u narednim godinama u kosmos lansiraju još više objekata, uključujući i sisteme koje će činiti hiljade satelita, pa je veoma važno da se otpad koji kruži oko Zemlje prethodno ukloni. Do nedavno se samo pratilo kretanje većih komada otpada, a neke kompanije, poput startupa Astroscale, su dugo i pažljivo planirale lansiranje satelita čiji bi zadatak bio uklanjanje otpada. Tako je nastala i misija End-of-Life Services by Astroscale-demonstration (ELSA-d), koja u martu 2021. kreće put kosmosa uz pomoć ruske Soyuz rakete.

PCPress.rs Image

ELSA-d se sastoji od dve letelice koje će biti lansirane u isto vreme – glavna teži 175 kilograma, a prateća svega 17 – a sistem se zasniva na magnetima od kojih se očekuje da privlače detektovane komade otpada. Glavni cilj misije je da se demonstrira tehnologija koja će služiti za kontrolisanje satelita koji više nisu u funkciji, a čiji će broj rasti kako se budu razvijale nove mega-konstelacije.

Izvor: Space.com

Facebook komentari: