Boston Dynamics robot u Černobilu

U samom vrhu liste onih oblasti u kojima su roboti poželjniji od ljudi sigurno se nalazi i Černobil, a posebno oblast oko reaktora 4, koji je 1986. godine bio u samom centru nuklearne katastrofe. Reaktor je još tada zatrpan, kako bi jezgro bilo pod kontrolom, ali neće moći zauvek da ostane tako. Neophodno je da se utvrdi u kakvom je stanju zatrpano jezgro, a tu na scenu stupa robot Spot.

PCPress.rs Image

Mnogo je onih koji tvrde da četvoronožni Spot izgleda pomalo distopijski, a zbog načina na koji se kreće, te zadataka za koje je do sada osposobljen. Tako se ovi roboti opisuju kao oni koji „mogu da se penju uz stepenice, i da se kroz kompleksne terene kreću sa neverovatnom lakoćom,“ a mogu da se kreću brzinom od 1,6 metara u sekundi, te izdrže 90 minuta aktivnosti po jednom punjenju, da koriste LIDAR vision od 360 stepeni, kao i LIght Detection i Raging sistem zahvaljujući kojima mogu da mapiraju svaki unutrašnji i spoljašnji prostor u tri dimenzije. Tako Spot može slobodno da se kreće, a da ne udara u prepreke, kao i da prati ciljane objekte, i to bez dodatnog treninga.

Pročitajte i:  Japan: Robot u nacionalnom odbojkaškom timu

Distopijskom izgledu sada doprinosi i okruženje u kojem se spot našao, budući da je Černobil već više od 30 godina simbol za apokalipsu. Robot je opremljen i senzorom za merenje radijacije, zahvaljujući kojem se kreira mapa podeljena na zone po količini zračenja. Eksperti ističu da su se za skupog Boston Dynamics robota odlučili zbog toga što se umesto uz pomoć točkova kreće na četiri noge, zahvaljujući čemu ne podiže prašinu koja je radioaktivna. Osnovni cilj je da se izmeri radijacija u svim delovima oko reaktora 4, a očekuje se da roboti i ubuduće igraju važnu ulogu u ovoj oblasti, a kako bi se sačuvalo zdravlje ljudskih eksperata koji na radijaciju nisu otporni.

Izvor: Spectrum

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,