BIZIT plus

Asustek Eee Top

Asus-eee-TopPC

Još na pretprošlom Intel Developer Forumu (IDF), pre pet godina, kompanija Intel objavila je predviđanja da će se “budući PC” pojavljivati u tri osnovna oblika: prenosivi ručni računari, notebook PC modeli i kućni PC računari koji objedinjuju elemente kućne zabave i koji će takođe biti lako prenosivi. Iako se od tada pojavilo relativno mnogo modela poslednje kategorije, od kojih je najpoznatiji Apple iMac računar, relativno visoka cena uticala je na to da njihovo učešće na tržištu još uvek nije na zadovoljavajućem nivou, koji bi motivisao proizvođače da rade na novim modelima.

Uspeh ultraprenosnog računara Eee PC kompanije Asus, ipak je naterao ovu poznatu kompaniju da se oproba i u allinone segmentu kućnih računara, pa je najavljen Eee Top model koji sve računarske komponente objedinjuje u kućište monitora. Ekran je osetljiv na dodir (touchscreen) dijagonale 15,6 inča, računar pokreće već poznati Intelov procesor Atom, ugrađen je hard disk kapaciteta 160 GB, tu je već uobičajena web kamera od 1,3 megapiksela i TV prijemnik. Očekivana tržišna cena osnovnog modela ovog računara biće ispod 600 dolara.

Pročitajte i:  Američki zakonodavci ljuti nakon što je Huawei predstavio laptop sa novim Intel AI čipom

Pored ovog modela koji će se pojaviti već u decembru, slične modele u januaru 2009. godine najavile su i kompanije MSI i Acer, ali sve tri kompanije najavljuju da od ovih modela ne očekuju previše, jer je izostalo očekivano interesovanje kupaca koji se radije opredeljuju za prenosive računare ili za klasične desktop modele PC-ja.

Izvor: Taipei Computer Association, PC Press

Facebook komentari: