ePlaneta

Australija i Google i dalje u sukobu

Australijska vlada pozvala je Google da se usredsredi na plaćanje australijskog sadržaja umesto na njegovo blokiranje. Nakon što su medijski izveštaji rekli da se australijske web stranice sa vestima ne prikazuju u pretragama, Google je potvrdio da blokira web lokacije za mali broj korisnika. Pretraživač je rekao da sprovodi eksperimente kako bi utvrdio vrednost svojih usluga australijskim vestima.

google pred novom kaznom

Australija nije prva država koja traži zaštitu svojih medija

Google, Facebook i druge tehnološke kompanije bore se protiv australijske vlade zbog planova da ih nateraju da plate za vesti. Google je rekao da testovi pogađaju oko 1% australijskih korisnika i biće završeni do februara. Velike tehnološke kompanije opiru se zakonu koji će ih primorati da pregovaraju sa australijskim medijima o plaćanju za sadržaj koji se pojavljuje na njihovim platformama.

Ako stranke ne mogu postići sporazum, arbitar koji je imenovala vlada odlučiće umesto njih. O zakonu trenutno raspravlja australijski senat, a očekuje se da će biti izglasan početkom ove godine. Google i Facebook nazvali su pravila nepravednim i predložili da će ih prisiliti da ograniče svoju ponudu u zemlji. Google tvrdi da bi njegove usluge pretraživanja bile gore pod promenom. Australijski vlasnici medija stvari vide drugačije. Australijski štampani mediji zabeležili su pad prihoda od oglašavanja za 75% od 2005. godine, saopštila je vlada.

Pročitajte i:  Google olakšava osobama sa slabim vidom pronalaženje objekata pomoću telefona

Izvor: BBC

 

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: