Australija povećava kazne nakon sajber napada

Australija će parlamentu predstaviti zakone za povećanje kazni za kompanije koje su podložne velikim povredama podataka, rekao je državni tužilac Mark Dreyfus, nakon što su visokoprofilni sajber napadi pogodili milione Australijanaca poslednjih nedelja.

PCPress.rs Image

Telekomunikacijski, finansijski i vladini sektori Australije bili su u stanju pripravnosti otkako je Optus u vlasništvu Singtela, drugi po veličini telekom u zemlji, otkrio 22. septembra hakerski napad koji je doveo do krađe ličnih podataka sa do 10 miliona naloga.

Nakon tog napada ovog meseca usledila je povreda podataka u zdravstvenom osiguranju Medibank Private, koja pokriva jednu šestinu Australijanaca, što je dovelo do krađe ličnih podataka 100 klijenata, uključujući medicinske dijagnoze i procedure, kao deo krađe 200 gigabajta podataka. .

Dreyfus je, u zvaničnom saopštenju objavljenom u subotu, rekao da će vlada sledeće nedelje preći na “značajno povećanje kazni za ponovljene ili ozbiljne povrede privatnosti” izmenama zakona o privatnosti.

Predložene izmene bi ukinule maksimalne kazne za ozbiljna ili ponovljena kršenja privatnosti sa trenutnih 2,2 miliona dolara na više od 50 miliona australskih dolara, što je tri puta više od vrednosti koristi dobijene zloupotrebom informacija, ili 30 odsto prometa u relevantnom periodu, rekao je on.

Pročitajte i:  Meta ukida Facebook News tab u SAD-u i Australiji

Kada je od Australijanaca zatraženo da predaju lične podatke kompanijama, imali su pravo da očekuju da će oni biti zaštićeni, rekao je državni tužilac.

„Značajna kršenja privatnosti poslednjih nedelja pokazala su da su postojeće mere zaštite neadekvatne. Nije dovoljno da se kazna za veliku povredu podataka posmatra kao trošak poslovanja“, rekao je Dreyfus.

„Potrebni su nam bolji zakoni koji bi regulisali kako kompanije upravljaju ogromnom količinom podataka koje prikupljaju i veće kazne kako bi se podstaklo bolje ponašanje.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je vlada ranije ovog meseca otkrila planove za reviziju pravila o privatnosti potrošača koja bi pomogla da se olakša ciljana razmena podataka između telekomunikacionih firmi i banaka nakon kršenja u Optusu.

Nakon napada na Optus, dva australska regulatora pokrenula su istragu o kompaniji, koja se našla na udaru žestoke kritike jer nije sprečila hak, jedan od najvećih zabeleženih u Australiji.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,