Australijski tim Eyenaemia pobednik Imagine Cupa

Krajem prošle nedelje završen je ovogodišnji Microsoft Imagine Cup, najveće svetsko IT takmičenje za studente, proglašenjem pobednika – tima Eyenaemia iz Australije. Ekipa sa petog kontinenta kreirala je istoimenu aplikaciju, koja omogućava dijagnostikovanje anemije pravljenjem selfie fotografije.

BarFoo tim u Svetskom finalu Imagine Cup-a BarFoo tim iz Srbije se nije plasirao na neko od prva tri mesta u kategoriji u kojoj se takmičio, ali je činjenica da su studenti Matematičkog fakulteta iz Beograda sa svojom aplikacijom Sonochrome dospeli u Svetsko finale veliki uspeh, navodi se u saopštenju.

Aplikacija Sonochrome, kreirana za Windows Phone 8 i Windows 8.1, pretvara boje u zvuk i na taj način pomaže daltonistima i slepim osobama da osete boje. Više o aplikaciji možete pročitati ovde.

Sjajna nedelja je iza nas. Mnogo iskustva smo stekli i mnogo naučili tokom rada na našem projektu, počevši od nacionalnog finala pa sve do kraja ovog puta. Organizacija takmičenja je bila odlična, sve nam je bilo obezbeđeno – na nama je samo bilo da pokažemo zašto smo tu gde jesmo, što smo i uradili. Dali smo 101 odsto sebe, kao i do sada, pokazali se u najboljem svetlu i pokazali da Srbija ima šta da prezentuje u svetu”, kaže Đorđe Relić, član BarFoo tima, koji je upravo doputovao u Beograd.

Pročitajte i:  Microsoft pravi „Zvezdanu kapiju“

Takmičilo se 35 ekipa iz 34 zemlje, u tri kategorije – Games, Innovation i World Citizenship. Nakon dva dana predstavljanja projekata, članovi žirija su odabrali najbolje projekte u svakoj kategoriji, čiji su autori potom odgovarali na pitanja troje sudija koji su odlučivali o ukupnom pobedniku.

Pobednici su dobili nagradu od 50 hiljada dolara i priliku da im konsultant na razvoju projekta bude osnivač Microsofta Bil Gejts.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,