Top50 Glas publike

Automatizacija poljoprivrede: Robot “L” i povrće

Ponekad zaboravimo da je svet ogroman prostor koji uglavnom ne vidimo dobro. Tehnološki napredak je doneo nove tačke s kojih može da se gleda, a u tome su poslednjih godina pomogli i roboti. Pored toga što služe za pomoć i zabavu, ove mašine mogu da se pretvore i u oruđe za obavljanje poljoprivrednih poslova u modernim gazdinstvima. Robot „L“ je jedan od njih.

PCPress.rs Image

Takozvana „nova agrikulturalna revolucija“ počela je u septembru 2017. godine u Britaniji, kada su u okviru projekta Hands Free Hectare automatizovane mašine, kojima se upravlja na daljinu, počele da obrađuju polja.

Tim stručnjaka sa Harper Adams univerziteta je tom prilikom završio proces proizvodnje, a bez toga da je ljudska noga kročila na zemljište koje se obrađuje. Poljoprivredni poslovi odavno uključuju različite mašine, ali je ovo bio prvi put da je proces od početka do kraja automatizovan. Radi se o potpunoj digitalizaciji koja uključuje veštačku inteligenciju, digitalnu povezanost, robote, dronove, te druge mašine koje započinju novu revoluciju i postavljaju temelje za veliki promene unutar ovog dela industrije.

Pročitajte i:  Naoružani roboti kao policajci

Nekada davno žetva je podrazumevala angažovanje svake radno sposobne osobe u selu, a usevi su se savladavali uz pomoć primitivnih alata. Naučna i inženjerska otkrića su u poslednjih dvesta godina bitno olakšala i izmenila taj proces, te je mehanizacija umanjila potrebu za ljudskom radnom snagom. Upravo zbog toga postoje određeni strahovi da će roboti i samoupravljive mašine dodatno smanjiti potrebu za običnim radnicima, pa stručnjaci pokušavaju da objasne da će stara radna mesta zameniti nova, što znači da bi vozač traktora u tom novom poretku mogao da bude upravitelj čitave flote mašina, koju bi uz pomoć pametnog telefona kontrolisao sa udaljenosti.

Toj floti se nedavno pridružio i robot „L“ kojeg je razvila japanska kompanija AGRIST. Okačen je na žicu koja se pruža duž staklenika, a posao može da obavlja satima. Težak je 16 kilograma i opisuju ga kao „preciznog berača paprike“. Za razliku od većine drugih robota koji se kreću uz pomoć točkova, „L“ se kreće preko žičanog sistema, što znači da ne zauzima prostor na tlu. Za ubiranje jednog ploda potrebno mu je manje od 30 sekundi.

Pročitajte i:  Mini Pupper: Robot za ljubitelje pasa

Ovo je važan korak ka vremenu u kojem će mašine obrađivati zemlju bez učestvovanja čoveka, te farmera poslati u smeru evolucije koja će od njega napraviti menadžera, ili osobu zaduženu za programiranje pametnih mašina.

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,