BIZIT plus

Automobili bez volana i pedala do 2019.

General Motors je najavio da planira masovnu proizvodnju automobila koji nemaju tradicionalne kontrole poput volana i pedala do 2019. godine. Saopštenje se poklapa sa samim krajem CES-a, gde je veliki broj kompanija objavio svoje planove za stvaranje autonomnih vozila, a tačno pred Sajma automobila u Detroitu, koji počinje ove nedelje.

PCPress.rs Image

Reč je o unapređenoj verziji Chevrolet Bolt-a, a automobil će biti četvrta generacija kompletno električnih vozila bez vozača nazvan Cruise AV, koji se trenutno testira na javnim putevima u San Francisku i Feniksu. Prema GM-u, to će biti prvo vozilo spremno za serijsku proizvodnju koje će moći da vozi sasvim autonomno – bez vozača, volana, pedala ili bilo kakvih manualnih kontrola. Kako bi ovakva vozila mogla jednog dana da se pronađu i na putevima biće potrebno da se prilagodi i regulativa. U SAD-u potpuno autonomni automobili tretirani su kao izuzeci i vlasti daju tek ograničen broj dozvola za njihovo testiranje. GM je već prijavio da će 2019. godine biti spreman da pusti na puteve veći broj ovakvih vozila, pa su shodno tome zatražili i dozvole za njih i to 2.500 komada. 

Pročitajte i:  Tesla spušta cenu FSD-a na 99 dolara mesečno 

Do sada smo imali prilike da se upoznamo sa generacijama automobila koji su na nivou dva i tri autonomnosti, u zavisnosti od verzije i funkcije, kao što je na primer Tesla Autopilot. Nivo četiri označava tehnologiju koja bi vozača lišila bilo kakve obveze reagovanja ili upravljanja vozilom, čak i u većini kritičnih situacija, dok je ideal svih proizvođača nivo pet – potpuno autonomno vozilo u kojem postoje samo putnici. Do nivoa pet još je dug put razvoja, ali četvrta se generacija ovakvih vozila već polako nazire sa ovim Cruise AV vozilom. Iz našeg ugla, činjenica da nemate volan i pedale ispred sebe i da se potpuno uzdate u automobil u kritičnim situacijama i dalje deluje previše apstraktno…

Izvor: The Verge

Facebook komentari: