Azure – šok iz Microsoft-a

Ozzie-Azure

Microsoft je danas u Los Anđelesu preliminarno predstavio Windows verziju Azure koja će raditi preko interneta, odvijati se na Microsoft-ovim data centrima, a rezultate prikazivati na korisničkom računaru.

Azure je u manjoj meri operativni sistem na kakve smo navikli i koji opslužuje jedan računar, a više platforma za razvojne timove koji će pisati novu vrstu programa. Ti programi se neće odvijati na računaru korisnika, već na serverima Microsoft-a, dok će korisnički računari služiti samo kao klijenti – za prikaz rezultata rada tih programa. To podrazumeva da se ti programi mogu pokrenuti i sa klijenata znatno slabije snage, kao što su ultra-prenosni računari ili mobilni telefoni.

“To je transformacija našeg softvera i naše strategije”, najavio je Ray Ozzie, Microsoft-ov glavni softverski arhitekt od povlačenja osnivača Bila Gejtsa (Bill Gates).

windows_azure_platform Microsoft-ov prvi nagoveštaj značajnog pomeranja od klasičnog softvera koji se odvija na korisničkim računarima, prema Internet servisima u kojima je korisnikov uređaj samo “klijent” kojim se zadaje zadatak i na kome se čitaju rezultati, dok se sve ostalo odvija na moćnim serverima, bila je najava Live Mesh servisa 2005. godine u San Francisku. Najava projekta Azure na samom otvaranju značajne tradicionalne razvojne konferencije (Microsoft’s Professional Developer Conference), koja se svake treće godine odvija u Los Anđelesu, svedoči o Microsoft-ovoj dugoročnijoj orjentaciji ka unificiranim web servisima koji će moći da se koriste sa raznim klijentskim uređajima.

Pročitajte i:  Šta je novo u Windows 11 Moment 5, prvom ažuriranju u 2024. godini

Prema rasporedu za utorak, 28. oktobra, na razvojnoj konferenciji u Los Anđelesu, predviđeno je i detaljnije predstavljanje novog operativnog sistema Windows 7, naslednika Windows Viste, čiji se zvanični izlazak očekuje u januaru 2010. godine.

Vesti iz kompanije Microsoft

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,