Banana Pi je Raspberry Pi alternativa sa moćnijim SoC-em

Na prvi pogled, Banana Pi BPI-M4 izgleda kao klon Raspberry Pi 3, što u neku ruku i jeste. Ovaj single-board računar ima čak i 40-pinski konektor koji vam omogućava da priključite Raspberry Pi HAT dodatnu ploču, a kompatibilan je i s većinom Raspberry Pi dodataka.

PCPress.rs Image

Međutim Banana Pi BPI-M4 ima drugačiji procesor sa podrškom za reprodukciju video zapisa u 4K rezoluciji. Kao Raspberry Pi može da koristi microSD karticu za skladištenje, ali ovaj model ima i 8 GB ugrađenog skladištenog prostora (eMMC) i 1 GB RAM-a (DDR4). Tu je i M.2 Key E slot koji možete da koristite za povezivanje PCIe SSD-a ili drugog hardvera.

Banana Pi se bazira na Realtek-ovom RTD1395 procesoru s četiri ARM Cortex-A53 jezgra i Mali-470 MP4 grafikom. Ovaj uređaj se može pronaći preko AliExpress-a za 38 dolara (plus isporuka), što je samo nekoliko dolara skuplje od Raspberry Pi-a.

Banana Pi BPI-M4 proizvođača SinoVoip će takođe biti dostupan kao snažniji model sa do 2 GB RAM-a i 64 GB eMMC memorije, ali pošto se te stavke leme na ploču, verovatno ćete želeti da kupite model koji je unapred konfigurisan sa tim opcijama pošto bi nadogradnja bila teško izvodljiva, ako ne i nemoguća. Sistem je nešto veći od 85 mm x 56 mm koliko iznosi Raspberry Pi, te je Banana Pi dimenzija 92 mm x 60 mm.

Pročitajte i:  Desktop PC: za i protiv

PCPress.rs Image

Druga razlika koju treba imati na umu je da dok Banana Pi izgleda prilično konkurentno na hardverskom frontu, ključna prodajna stavka za Raspberry Pi uređaje u ovom trenutku je opsežan softver, hardver i ekosistem podrške koji je izgrađen oko linije proizvoda jer prvi Raspberry Pi uređaj je lansiran 2012. godine. Do sada nijedan drugi single-board/dev-board nije bio u stanju da se meri sa tim.

Izvor: Liliputing

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,