Banovana Zephyr pametna N95 maska zbog prevare

Američka kompanija Razer morala je da ukloni postojeći marketinški i informativni materijal za Zephyr pametnu masku sa “N95-grade” filterima za prečišćavanje vazduha, da bi se izbegla zabuna da je u pitanju medicinska N95 maska.

PCPress.rs Image

Prevaru navodno raskrinkala jutjuberka

Kompanija sa sajta i oglasnih prostora uklanja svako spominjanje reči “Zephyr” ili nedavno promovisane “Zephyr Pro” pametne maske za lice, koja sadrži “N95-grade” filter. PR Razer-a napisao je da Zephyr maska nema nikakve veze sa pandemijskim maskama i da kompanija radi na tome da ukloni sve sporne reference. Na sajtu sada piše da Razer Zephyr nije sertifikovana N95 maska, medicinski uređaj, respirator, hirurška maska ili zaštitna oprema, kao i da nije planirano da bude korišćena u medicinske svrhe. Da bi razjasnili prave mogućnosti maske, napisano je da je Razer maska 95% efikasna u filtriranju čestica koje se izdišu, a 99% efikasna protiv bakterija (primetite da se virusi ne spominju). 

Marketing kompanije ocenjen je kao obmanjujuć, naročito zbog toga što je uspeo i što se neko vreme mislilo da je u pitanju maska koja 99% štiti od virusa. Jutjuberka Naomi Wu bila je prva koja je sagledala problem i marketinšku strategiju Razer-a ocenila kao prevaru. Prethodno je Razer na CES-u predstavio “Pro” varijantu maske i tako je, verovatno, i upao u oči, pošto je o njemu pisao PCMag.

Kompanija na lošem glasu

Iz svega ovoga možemo zaključiti da se kompanija Razer u svom marketingu “zavozala”. Uzevši u obzir da je svetlost na hazardersku marketinšku strategiju bacila jutjuberka, moguće je da je neko ( na primer konkurencija) iskoristio momenat da kompaniju Razer stavi na loš glas i diskvalifikuje je. Naročito je sumnjivo što je jutjuberka, navodno sama, primetila da u zvaničnom sertifikatu dodeljenom od strane NIOSH (Nacionalnalni institut za bezbednost i zdravlje na radu) stoji mogućnost filtracije čestica od 95%, koja se odnosi na celu masku a ne samo 1 njen deo. Verovatno je da joj je ovo neko ko poznaje procedure sugerisao, a ona samo glasno izgovorila.

Izvor: engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,