Računari i Galaksija

Bar-kod dobija naslednika

bokodesBar-kodovi se koriste već duže vreme, ali su u savremenom digitanom svetu već prilično zastareli – ne mogu se pročitati pomoću mobilnog telefona sa distance i nose vrlo malo informacija. Jedina predost u odnosu na alternativna rešenja, kao što su RFID tagovi, jeste njihova izuzetno niska cena implementacije.
Međutim, na pomolu je novo rešenje, zvano Bokodes – njega su razvili istraživači sa masačuseckog instituta MIT. Može se snimiti pod raznim uglovima i sa daljine pomoću kamere mobilnog telefona, posle čega se mogu dobiti mnogobrojne informacije. Primer koji je prikazao BBC pokazuje primenu u biblioteci, gde knjige imaju Bokodes. Korisnik može da upiše naslov koji traži, fotografiše policu, a tražena knjiga će biti obeležena na slici.
Kada postane deo svakodnevice, ovakvo označavanje može umnogome da pojednostavi kupovinu, pa čak i mnogo elementarnije stvari, kao što je nalaženje izgubljenih stvari u stanu ili čitanje menija u restoranima.
U aktuelnoj verziji, Bokodes se sastoji od LED dioda i sočiva, zbog čega je njegova cena oko pet dolara, što je preskupo za široku upotrebu. Ali, u MIT-u razvijaju jednostavnije verzije, čija cena ne bi trebalo da prelazi pet centi. Procenjuje se da će biti potrebno nekoliko godina da se ovaj novi sistem označavanja raširi, ali vredi sačekati.

Pročitajte i:  AI pomaže robotima da manipulišu objektima  

Izvor: I4U

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,