PC Press Studio

Tržište grafičkih čipova se ponovo zahuktalo, AMD najviše napreduje

PCPress.rs ImageKompanija Jon Peddie Research, koja se bavi praćenjem globalnog PC tržišta, ali i njegovih pojedinih segmenata, je objavila rezultate koje je ostvarila industrija grafičkih čipova u kvartalu koji je za nama. Prema njima, zabeleženo je veliko povećanje isporuka grafičkih čipova u drugom kvartalu ove godine, što je pokazatelj od izuzetnog značaja za taj deo PC industrije, ali i PC tržište u celini.  U svom izveštaju JPR tvrdi da je zabeleženo povećanje prodaje od 31,3% u odnosu na prvi kvartal ove godine, pošto su isporuke povećane sa 74,87 miliona na 98,3 miliona. Ovo je, istovremeno, porast i u odnosu na isti kvartal prošle godine, kada je isporučeno 94,42 miliona grafičkih čipova. To dodatno daje na značaju ovogodišnjim rezultatima, pošto u to vreme recesija nije u potpunosti “udarila” na novčanike krajnjih korisnika. JPR tvrdi da postoji osnova za postizanje još boljih rezultata u narednom kvartalu, kada je prodaja i tradicionalno dosta dobra. Naime, veliki distributeri i OEM naručioci su privremeno stopirali nove narudžbine, želeći da raščiste zalihe i otarase se nagomilanih grafičkih karti. Za očekivati je da će u trećem kvartalu iznova osvežiti svoje lagere, što bi uz tradicionalno dobru potražnju u periodu jul – septembar trebalo da rezultuje daljim povećanjem potražnje.

Pročitajte i:  Microsoft Edge Copilot AI ne može sumirati svaki YouTube video 

Što se tiče samih proizvođača, sve tri kompanije koje dominiraju ovim tržišnim segmentom (Intel, Nvidia, AMD) su zabeležile dobre rezultate. AMD je uvećao svoje isporuke na 18,13 miliona i time zabeležio povećanje istih za čak 41,5%. Intel je i dalje na čelnoj poziciji sa udelom od 51,2%, zahvaljujući moru “integruša”. Ta firma je prodala 50,3 miliona GPU-ova, što je takođe značajno povećanje u odnosu na 37,2 miliona u prvom kvartalu ove godine. Konačno, Nvidia je takođe zabeležila povećanje isporuka, pošto je isporučila 28,74 miliona grafičkih čipova. Ipak, ova firma ima najmanje razloga za zadovoljstvo od “velike trojke”, pošto je uprkos povećanim isporukama njen tržišni udeo pao sa 31,1% u prvom na 29,2% u drugom ovogodišnjem tromesečju, pošto su glavni konkurenti zabeležili značajnija povećanja isporuka. Na sve ostale proizvođače zajedno (VIA/S3, Matrox, SiS) otpada oko 1,7% ukupnog tržišta.

Što se tiče trećeg i četvrtog kvartala ove godine, JPR upozorava da se sasvim sigurno poslovanje neće vratiti u nivo od pre nekoliko godina. Prodaja na godišnjem nivou neće sigurno dostići onu iz prošle godine, i tome se tek treba nadati tokom 2010. Ipak, očekuje se da će prodaja biti veoma dobra. Podsticaj prodaji će doneti pojavljivanje novih Microsoft Windows 7 i Apple Snow Leopard operativnih sistema, kao i forsiranje 40-nanometarskih grafičkih čipova od strane kompanija AMD i Nvidia, koji će doneti još bolje performanse, ali i omogućiti agresivnu cenovnu politiku, što u prevodu znači da će korisnicima biti dostupni vrlo pristupačne grafičke karte. Konačno, tu je i tradicionalno dobra potražnja u trećem i četvrtom kvartalu, tako da postoje pokazatelji da je tržište grafičkih čipova izašlo iz najtežeg perioda, zaključuje JPR.

Pročitajte i:  NVIDIA postala treća najbogatija kompanija iz Amerike

Izvor: TG Daily

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,