Bela kuća pozvala Google da odustane od cenzurisanog internet pretraživača

Google projekat u okviru kojeg se kreira internet pretraživač koji bi bio cenzurisan, te se upotrebljavao za kontrolisano pretraživanje interneta, smatra se kontroverznim od kada se za njega prvi put čulo, a nedavno je dobio i najveći udarac, budući da je Trampova administracija kompaniju pozvala da se povuče iz projekta.

PCPress.rs Image

Naime, potpredsednik Majk Pens je tokom govora koji je održao 4. oktobra spomenuo i Dragonfly – kodno ime koje je pretraživač poneo, te istakao da će ovaj doprineti jačanju cenzure koju sprovodi kineska Komunistička Partija, što bi značajno uticalo na ugrožavanje privatnosti korisnika iz ove zemlje. Najveći problem je u tome što Dragonfly istoriju pretraživanja povezuje sa brojevima telefona korisnika, čime se lako dolazi do pojedinaca koji su pretraživali zabranjene teme.

PCPress.rs Image

Google još uvek nije zvanično potvrdio da Dragonfly uopšte postoji, te se o projektu uglavnom govorilo kao o istraživačkom izletu i isticalo da se radi o najranijim fazama razvoja. Google-ovi servisi su u Kini funkcionisali sve do 2010. godine, nakon čega se kompanija povukla iz zemlje zbog sukoba oko necenzurisane verzije pretraživača koja je u to vreme lansirana u Hong Kongu. Ipak, Kina je veliko tržište, te dom za oko milijardu potencijalnih korisnika, pa nije teško da se zaključi zašto bi Google želeo da se vrati nazad.

Pročitajte i:  Nova Android funkcija pomaže da izvučete više životnog veka baterije

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,