Bela Kuća predlaže porez od 30% na električnu energiju koja se troši na kripto rudarenje

Bajdenova administracija želi da nametne porez od 30% na električnu energiju koju koriste operacije rudarenja kriptovaluta i taj predlog je uvrstila u svoj budžet za fiskalnu 2024. godinu. Administracija je objasnila da želi da oporezuje firme za rudarenje kriptovaluta, jer ne plaćaju punu cenu koju nameću drugima, a koja uključuje zagađenje životne sredine i visoke cene energije.

PCPress.rs Image

Porezi bi se povećavali za 10% godišnje

Iskopavanje kriptovaluta ima negativno prelivanje na životnu sredinu, kako je navela Bela kuća, a zagađenje koje generiše pada nesrazmerno na naselja sa niskim prihodima. Dalje, lokalne elektroprivrede preuzimaju rizik ako odluče da unaprede svoju opremu kako bi im usluga bila stabilnija, jer rudari mogu lako da se odsele na drugu lokaciju, čak i u inostranstvo.

Nije tajna da proces rudarenja kriptovalute troši ogromne količine električne energije. U aprilu je objavljen izveštaj u kojem je detaljno opisana snaga koju koriste 34 velika rudara bitkoina u SAD-u koje je identifikovao. Po svemu sudeći, samo tih 34 operacije ukupno troše istu količinu električne energije kao tri miliona domaćinstava u zemlji.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Kritičari veruju da je vlada dala ovaj predlog da bi naštetila industriji koju ne podržava. To bi moglo da podstakne kompanije koje rudare kriptovalute ne samo da minimiziraju upotrebu energije, već i da pronađu čistije izvore energije. Međutim, možda će biti teško ubediti administraciju da krene tim putem. Ako predlog ikada postane zakon, vlada bi uvela akcizu u fazama. Započelo bi dodavanjem poreza na upotrebu električne energije rudara od 10% u prvoj godini, 20% u drugoj, a zatim 30% od treće godine pa nadalje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: