Bela kuća protiv veštačke inteligencije

AI alati zauzimaju sve više prostora, pa je sasvim očekivano da se u skladu s njihovima razvojem donose nove regulative. Bela kuća je nedavno najavila paket promena koji će uticati na kompanije koje vode na ovom polju.

BIZIT 2023
artificial intelligence (ai) and machine learning (ml)

U poređenju s merama koje su do sada donele vlade drugih zemalja, paket Bele kuće je najozbiljniji. Cilj je da se kontroliše to kako AI utiče na živote građana Sjedinjenih Američkih Država, te da se opasnosti od AI alata svedu na minimum. Budući da su sistemi kao što je ChatGPT već postali normalna stvar, neophodno je da se što pre ustanove mere čiji je cilj da kontrolišu šta AI može, a šta nikako ne sme.

Bela kuća je objavila deset novih mera, pa će veliki developeri poput kompanija OpenAI, Google i Microsoft ubuduće biti u obavezi da sigurnosne testove svojih alata dele sa stručnjacima iz vlade. Sadržaji koje je generisao neki AI će morati da budu obeleženi vodenim žigom, timovi će voditi računa o rasnim i drugim predrasudama u AI algoritmima, biće osmišljene strategije za pomoć radnicima čija radna mesta AI najviše ugrožava.

Pročitajte i:  Kako uključiti novi tamni režim na mobilnom ili desktopu u Google Drive-u

Tu su i druge mere, a očekuje se da smanje štetni uticaj veštačke inteligencije na živote običnih građana koji nisu i svesni koje se sve zamke kriju u alatima koji im služe za zabavu.

Izvor: Mashable

Facebook komentari: