Beograd dobio prvu pametnu presu za reciklažu

U sportskom centru Milan Gale Muškatirović postavljena je prva pametna presa u Beogradu za reciklažu limenki. Reč je o inovativnom sistemu za reciklažu koji se sastoji od pametne prese i mobilne aplikacije, koja omogućava komunikaciju sa korisnicima – prikupljanje poena radi osvajanja nagrada, a sve u cilju podsticanja i edukacije građana o važnosti reciklaže. Na ovom projektu su sarađivali opština Stari grad i Solagro tim, kao i Fondacija za reciklažu limenki za piće Recan.

PCPress.rs Image

Nakon završenog postupka reciklaže, na ekranu pametne prese izlazi kod koji je potrebno uneti u mobilnu aplikaciju pod nazivom Solagro budućnost reciklaže, koja se besplatno može preuzeti sa Google play prodavnice za Android telefone. Kodovi se u aplikaciji automatski menjaju za poene, a poeni za nagrade, gde se može videti i lokacija najbliže prese kao i informacije o reciklažnom procesu, kaže Nemanja Janić iz Solagro tima. Objašnjava da će neke od nagrada biti karte za pozorište, knjige, šolje, slušalice i razni drugi pokloni u zavisnosti od broja poena i uzrasta najmarljivijih građana.

„Solagro tim“ se već tri godine bavi proizvodnjom sprava za reciklažu, a do sada su projektovali preko 120 mehaničkih presa za pet flaše i limenke, koje su bile postavljene na festivalima u Srbiji i na plažama širom Evrope. „Cilj nam je da smanjimo zagađenje životne sredine, jer znamo da 90 odsto otpada kod nas završi u prirodi, a čine ga upravo flaše i limenke. Pet ovakvih presa će u narednih godinu dana biti postavljeno na Starom gradu. Prva lokacija je na Galetu, a druga u Kralja Milana 10, kod Devojačkog parka. Trenutno smo u razgovorima i sa jednom bibliotekom gde će nagrade biti veoma motivišuće za sve čitaoce. Trudimo se da pronađemo još dve lokacije, tako da ih ukupno na kraju bude pet“, kaže Janić.

Pročitajte i:  Asteroid Ryugu: Izvor vode u svemiru

Izvor: RTS

Facebook komentari: