BIZIT plus

Besplatan AI alat za restauraciju starih slika

Možete pronaći veštačku inteligenciju koja stvara nove slike, ali šta ako želite da popravite staru porodičnu fotografiju? Možda se možete poigrati alatom koji je potpuno besplatan. Louis Bouchard i PetaPixel skrenuli su pažnju na besplatnu alatku koju su nedavno razvili Tencent-ovi istraživači, GFP-GAN (Generative Facial Pre-Generative Adversarial Network), koja može da vrati oštećene portrete i portrete niske rezolucije. Tehnologija spaja informacije sa dva AI modela kako bi popunila nedostajuće detalje fotografije realističnim detaljima za nekoliko sekundi, uz istovremeno održavanje visoke preciznosti i kvaliteta.

PCPress.rs Image

AI menja konvencionalne metode?

Konvencionalne metode fino podešavaju postojeći AI model za vraćanje slika merenjem razlika između veštačkih i stvarnih fotografija. To često dovodi do rezultata niskog kvaliteta, kažu naučnici. Novi pristup koristi unapred obučenu verziju postojećeg modela (NVIDIA StyleGAN-2) da informiše sopstveni model tima u više faza tokom procesa generisanja slike. Tehnika ima za cilj da sačuva “identitet” ljudi na fotografiji, sa posebnim fokusom na crte lica kao što su oči i usta.
Možete isprobati demo GFP-GAN besplatno. Kreatori su takođe objavili svoj kod kako bi svima omogućili da implementiraju tehnologiju restauracije u svoje projekte.

Pročitajte i:  Samsung Galaxy S24 Ultra – Savršen spoj dizajna i snage

Ovaj projekat je još uvek vezan ograničenjima trenutne veštačke inteligencije. Iako je iznenađujuće precizan, daje obrazovana nagađanja o nedostajućem sadržaju. Istraživači su upozorili da biste mogli da vidite “blagu promenu identiteta” i nižu rezoluciju nego što biste mogli. Nemojte se oslanjati na ovo da biste štampali fotografiju vaših baka i deda veličine postera. Ipak, ova tehnologija obećava — nagoveštava budućnost u kojoj možete lako da spasete slike koje bi inače bile izgubljene zbog zuba vremena.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: