Bez Windows 10 dopune

Ukoliko još uvek koristite Windows 7 ili Windows 8, sva je prilika da ste već odlučili da ne prihvatite Microsoft‑ovu ponudu i uradite besplatnu nadogradnju na Windows 10. Nažalost, Microsoft nije ostavio jednostavnu mogućnost da potpuno isključite ponudu za nadogradnju sistema i uklonite poruku Get Windows 10. Ukoliko želite da izbegnete mogućnost da neželjeno aktivirate opciju za prenos kompletne instalacije novog okruženja i pripremu za upgrade, onda vam može korisno poslužiti neki od nezavisnih softverskih alata koju su napravljeni za ovu namenu.

Never10Never 10 je jedan od uslužnih programa koji omogućava da blokirate dopunu na Windows 10. Za razliku od nekih drugih rešenja, Never 10 je ograničen na promenu ključeva u Registry bazi koji će isključiti upgrade, a ne pravi druge promene kao što bi bilo blokiranje sistemskih servisa ili brisanje foldera sa instalacijom novog sistema. Never 10 se koristi jednostavno – posle startovanja treba samo izabrati opciju za isključivanje Windows 10 dopune.

Program Never 10 je delo softverske firme Gibson Research Corporation (GRC), iza koje stoji kontraverzni programer Steve Gibson. Malo starijim korisnicima PC računara, ovo ime je odavno poznato po raznim bombastičnim izjavama i tehnološkim aferama, počev od (pre)glasnog ukazivanja na konstrukcijske greške ZIP diskova (davno penzionisana varijante izmenljivih diskova), preko alarmiranja na Microsoft‑ove propuste u Windows okruženju koje će „srušiti ceo Internet“, sakrivenih vrata za ulaz u sistem preko meta fajlova, pa do prodavanja sopstvenog softvera koji će magično popraviti magnetni sloj na površini hard diskova.

Pročitajte i:  Microsoft počeo da prikazuje Windows 11 reklame u Windows-u 10

Zbog toga ne čudi što se Never 10 reklamira kao nezamenljiv program koji će rešiti sve vaše probleme sa neželjenim prebacivanjem na Windows 10. Ali ovaj problem možete rešiti i sami, ukoliko ste vični korišćenju sistemskog alata Registry Editor (RegEdit). Ovde je u sistemskoj grani HKEY_LOCAL_MACHINE (HKLM) potrebno kreirati ključ HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\GWX i dodati DWORD vrednost DisableGWX postavljenu na 1. Ukoliko vam ovo deluje komplikovano, onda preuzmite Never 10 koji će uraditi istu stvar – adresa je www.grc.com/never10.htm, a dužina programskog fajlu je svega oko 80 KB. Ne postoji posebna procedura za instalaciju, već posle prenosa treba startovati program i isključiti opciju za dopunu na Windows 10. Ukoliko želite da ponovo vratite dopunu na Windows 10, možete ponovo startovati Never 10 i izabrati opciju za vraćanje na prethodno stanje.

(Objavljeno u časopisu PC#232)

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: