BIZIT plus

Bezbednije vodene baterije

Litijum-jonske baterije su u ovom trenutku standard, međutim zbog problema sa pregrevanjem i samozapaljivanjem čini se da ova tehnologija više nije toliko bezbedna. Ipak, dobra vest je da su naučnici nedavno uspeli da naprave elektrolit na bazi vode koji bi potencijalno mogao dovesti do sigurnijih baterija koje imaju dovoljnu voltažu (4 V) kako bi bile korisne. Ovo je postignuto korišćenjem visoke koncentracije soli koja će proizvesti zaštitni sloj na elektrodama, isto kao kod konvencionalnog elektrolita, čime biste sačuvali elektrode i omogućili joj da drži više struje.

PCPress.rs Image

Pre nego što se obradujete zbog bezbednijih baterija, morate da znate da je ovo još uvek na početku razvoja, jer je jedan od glavnih problema sa ovim baterijama taj da ovi vodeni elektroliti ne traju dugo. To znači da broj punjenja koji baterija može da izdrži je negde oko 70 ciklusa, odnosno da ako biste punili svoj uređaj od nule do sto posto na dnevnom nivou, baterija bi trajala malo više od 2 meseca. Nasuprot litijum-jonskim baterijama koje mogu izdržati nekoliko stotina ciklusa.

Pročitajte i:  Toyota napreduje sa solid-state baterijama za EV

Ovo nije prvi put da istraživači razmatraju ideju stvaranja baterija koje su dugotrajnije i koje su sigurnije, i činjenica da su naučnici pronašli način da savladaju probleme napona i bezbednosti nije zanemarljiva. Međutim, dok ova tehnologija ne zaživi u potpunosti koristićemo litijum-jonske baterije i čini se da će tako biti i u doglednoj budućnosti.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: