ERP 2024

Bezbedniji internet: Mozilla najavila velike promene za Firefox

Mozilla je bez mnogo pompe pripremila neke velike promene kada je Firefox u pitanju, pa je u tom kontekstu 6. septembra najavljeno da će DoH [DNS over HTTPS] postati podrazumevana opcija.

PCPress.rs Image

Iz kompanije je stiglo saopštenje u kojem stoji da će većina korisnika osetiti prednosti enkriptovanog DNS saobraćaja, ali ga eksperti ipak opisuju kao jednu od najvećih prednosti, ali i najvećih slabosti interneta, a zbog toga što omogućava lakše praćenje i profilisanje IP adresa i korisničkih aktivnosti tokom pretraživanja. Budući da je na internetu sve više stvari enkriptovano, uskoro bi to mogao da postane i sam pristup web-sajtovima, te tu na scenu stupa DoH, koji zaobilazi lokalni DNS server, te enkriptovani saobraćaj šalje na centralni server.

Naime, DoH enkriptuje adrese web-sajtova, zaobilazi lokalne internet provajdere, te informacije šalje na centralne servere za koje se pretpostavlja da su u vlasništvu kompanija koje stoje iza internet pretraživača. Istina je da to znači da je internet saobraćaj sigurniji, ali takođe znači i da većina alata koji se danas koriste za zaštitu neće biti u funkciji, što novi potez i čini kontroverznim, budući da postoji bojazan da će na ovaj način nestati veliki sigurnosni regulatori koji imaju liste opasnih i zabranjenih web-sajtova.

Pročitajte i:  Vaš Android telefon ima smeće u web browseru koje možete brzo ukloniti

PCPress.rs Image

Mozilla tvrdi da je krajnji cilj sigurniji internet, a DoH prvo stiže do korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama, da bi, ako sve bude proteklo po planu, stigao i do ostalih delova sveta.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,