Bezbednost loT uređaja u lokalnoj mreži

Bez obzira na to da li znate koje uređaje koristite u vašoj lokalnoj mreži, njihova bezbednost važna je ne samo za vašu mrežu već i za ceo Internet. Ukoliko kupujete online, koristite društvene mreže i preuzimate bilo kakav sadržaj sa Interneta, treba da brinete o bezbednosti Internet of things (IoT) vaših uređaja

Većina korisnika već ima IoT i druge uređaje koji komuniciraju u lokalnoj mreži. Najčešći primeri su pametni televizori, Web kamere, konzole za igranje, kućni bioskopi… Neki klima-uređaji, termostati, pa čak i usisivači i frižideri, priključeni na globalnu mrežu, sposobni su da odgovore na udaljene zahteve svojih vlasnika. Da bi bili lakši za upravljanje, IoT uređaji se najčešće veoma jednostavno konfigurišu, a kada je u pitanju pristup mreži i Internetu, dovoljno je da priključite mrežni kabl ili podesite bežičnu vezu i možete početi s korišćenjem.

IoT uređaji postaju zastupljeniji od računara, tableta, čak i mobilnih telefona. Zbog rasprostranjenosti i uglavnom slabe ili nikakve zaštite, biće sve češća meta napada sajberkriminala. Korisnici često ne shvataju ili zaboravljaju da nezaštićen IoT uređaj sa otvorenim pristupom Internetu može lako da postane „trojanski konj” kroz koji će maliciozni program zaobići firewall kućnog računara i imati pristup osetljivim korisničkim podacima.

Pročitajte i:  Manje od polovine IT lidera je sigurno u svoje IoT security procedure

ESET Connected Home Monitor za detekciju IoT ranjivosti

Jedna od novina u programima kompanije ESET jeste modul za praćenje ranjivosti mrežnih uređaja pod imenom Connected Home Monitor. Ovaj zaštitni modul pomoći će vam da osigurate svoje IoT uređaje, lokalnu mrežu i pristup omiljenom online sadržaju. Connected Home Monitor detektovaće ranjivosti vaših IoT uređaja, testirati bezbednost rutera, izlistati uređaje priključene na lokalnu mrežu i, pored upozorenja na bezbednosni rizik, ponuditi detaljnije informacije i uputstva za rešavanje potencijalnih problema. Ovu i sve druge funkcionalnosti ESET proizvoda možete da isprobate besplatno u periodu od 30 dana.

Zašto vam je ova funkcionalnost potrebna?

Izveštaji pokazuju da je broj IoT uređaja koji se iskoriste za nelegalne aktivnosti u stalnom porastu. Jedan od razloga su i korisnici koji su uvereni da neće biti napadnuti jer „nemaju šta da kriju”, pa o ranjivosti svoje mreže i uređaja ne brinu previše. To je čista zabluda jer meta napada nisu samo korisnički podaci. Hakovani uređaj može da pristupi plaćenim servisima i nanese veliku štetu vlasniku, ali i celoj globalnoj mreži ukoliko se koristi kao deo botnet mreža za distribuciju malvera i druge nelegalne aktivnosti poput DDoS napada. Prošle godine su Twitter, Pinterest, Reddit, GitHub, Etsy, Tumblr, Spotify, PayPal, Verizon, Comcast i PlayStation bili žrtve DDoS napada zbog kojih su trpeli velike gubitke u poslovanju. Primećen je i nov trend distribucije malicioznih programa za rudarenje kriptovaluta, takođe kroz botnet mreže.

Pročitajte i:  U zdravstvu nema vremena za zastoje

Detekcija ranjivosti je ključ za prevenciju ovih problema, ali i obiman zadatak zbog velikog broja uređaja i sve češćeg otkrivanja novih ranjivosti rutera, igračkih konzola, blu-ray uređaja i pametnih televizora. Srećom, ESET Connected Home Monitor uradiće taj zadatak umesto vas.

ESET Smart TV Security

Da pitanje bezbednosti IoT uređaja kompanija ESET shvata veoma ozbiljno, govori i njihov poslednji proizvod, ESET Smart TV Security. Ukoliko imate Android pametni televizor, posetite GooglePlay i instalirajte besplatnu verziju koja štiti od ransomvera i ostalih napada u realnom vremenu, skenira priključene uređaje i automatski ažurira virusne definicije. Korisnici koji praktikuju surfovanje na svom pametnom televizoru mogu da obrate pažnju i na Premium verziju koja dodatno nudi i antiphishing modul i mogućnost zakazanog skeniranja na zahtev.

www.extreme.rs

(Objavljeno u PC#256)

Ovaj i još drugih tekstova slične tematike možete pročitati u našem besplatnom Specijalu posvećenom IoT uređajima.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,