BIZIT plus

Bezbolan prelazak na drugi mobilni operativni sistem – iOS, Andriod ili Windows Phone

U susednom vrtu trava je, kažu, uvek zelenija, pa možda pomišljate o prelasku s Android‑a na iOS ili sa iOS‑a na Windows Phone? Nije lako odlučiti se na takvu promenu – prelazak na novi operativni sistem zahteva migraciju podataka, ali i pronalaženje aplikacija ekvivalentnim onima na koje ste već navikli. Pomoći ćemo vam da se odlučite…

switchtoLumia

Ko se pri promeni smartfona opredeli i za novi operativni sistem, naići će na razne poteškoće. Doduše, proizvođači, u pokušaju da privuku nove kupce, nude i posebne alate koji olakšavaju prelazak na drugu platformu, ali prema istraživanjima kompanije GfK, oko 90% korisnika smartfona ovaj poduhvat smatra „veoma složenim“ – još težim nego kad menjate banku ili osiguravajuće društvo. Zato ećina kupaca smartfona ostaje dugo verna „svom“ operativnom sistemu. Korisnici Android‑a imaju mogućnost da kupuju telefone različitih proizvođača, što u nekoj meri umanjuje želju za promenom operativnog sistema. Korisnici Apple iPhone‑a ili Windows Phone‑a tipično prelaze na sledeći model istog proizvođača, što takođe u pravilu ne donosi pomena vredne teškoće. Pa ipak, poneko poželi da izađe izvan granica operativnog sistema na koji je navikao i da pređe na novu platformu.

U ovom tekstu daćemo vam neke savete koji će pomoći tokom prelaska na drugi operativni sistem i ubzati migraciju podataka. Odmah da kažemo dobru vest: poslednjih godina granice su postale fleksibilnije. Omiljene aplikacije postoje za sve platforme, a većina formata podataka, uz odgovarajuće aplikacije, može da se obrađuje u svim operativnim sistemima. PIM programi, kao što je Microsoft Outlook, adresari i kalendari Windows‑a i Mac OS X‑a, služe kao mesto za prelistavanje podataka i e‑mail naloga, a ako želite da preselite i lozinke, od pomoći će vam biti međuplatformski menadžer lozinki kao što je 1Password (www. agilebits.com/onepassword, od 30 dolara naviše).

Cilj: Android

Nalog na ­Google-u: ­morate ga imati da biste preneli podatke sa Google-ovog cloud-a. Za lokalne podatke nije neophodan
Nalog na ­Google-u: ­morate ga imati da biste preneli podatke sa Google-ovog cloud-a. Za lokalne podatke nije neophodan

 

Alati za migraciju postoje kako za stone računare, tako i u formatu aplikacija za Android. Alternativa je direktan prenos podataka preko Google Clouda

To je Sony: program Xperia Transfer ove japanske kompanije, u okviru PC Companion‑a, može da učitava podatke sa starijih uređaja. Korisnici Android‑a mogu da iskoriste prednosti svakako najšire hardverske ponude – atraktivnih telefona sa Google operativnim sistemom ima u svakoj cenovnoj klasi. Pored toga, Android je sistem s najvećim udelom na tržištu, što povećava šanse da među poslovnim partnerima, kolegama ili prijateljima nađete istomišljenike, a pomaže i pri traženju praktičnih saveta i specijalnih aplikacija. Kako da pređete na njega?

Selidba uz pomoć kućnog računara

Pošto odlučite da sa iOS‑a ili Windows Phone‑a pređete u svet Android‑a, trebalo bi najpre da potražite softver za kućne računare koji nudi proizvođač vašeg novog smartfona. Samsung Smart Switch, Sony PC Companion i Bridge for Mac, kao i HTC Sync Manager, sadrže funkcije koje će vam pomoći pri prelasku na ovaj sistem.

Za početak, podatke za prenos izvlačite iz najnovijeg backup‑a uređaja, koji je sačuvan na kućnom računaru. Zato pretražite pojedine elemente sistemskih programa i odgovarajuće lokacije skladištenja na stonom računaru. Uz određena ograničenja, ovo funkcioniše i sa alatom kompanije Huawei, HiSuite, pri čemu softver za sinhronizaciju ove kineske kompanije zahteva više rada nego rešenja ostala tri pomenuta proizvođača. Google pretraga naslova programa za podršku koje smo naveli brzo će vas odvesti do linkova za njihovo preuzimanje. Učitajte te alate, ali samo u originalnoj verziji, sa Web stranice proizvođača. Iz bezbednosnih razloga i zbog aktuelnosti, treba izbegavati preuzimanje ovakvih programa s download portala.

Pročitajte i:  1Password: Biometrijski ključ stiže na Android

Ukoliko programi određenog proizvođača ne daju željene rezultate ili za vaš budući Android telefon ne postoji softver za razmenu podataka s kućnim računarom, mogu da pomognu i alati za prenos koje nude nezavisni proizvođači. Jedan od takvih je Mobile trans kompanije WonderShare – www.wondershare.com/phone‑transfer/ (cena od 20 evra).

Namenske aplikacije

Ako koristite namensku aplikaciju, kućni PC kao posrednih obično nije neophodan. Samsung je za svoje smartfone serije Galaxy ponudio aplikaciju Smart Switch mobile koja je usmerena ka bivšim korisnicima platforme iOS i može da uveze podatke nekog iPhone0a, iCloud‑saa. Pomoću On‑The‑GoUSB (OTG) kabla, koji se po ceni od nekoliko evra može nabaviti u prodavnicama elektronske opreme, moguć je i direktan prenos između starog i novog uređaja (ako oba podržavaju OTG).

Kompanija Motorola nudi besplatan alat Motorola Migrate za prelazak s drugih uređaja na modele iz serije Moto. Program prenosi kontakte, fotografije i video‑snimke iz backup‑a na iCloud‑u ili sa Android telefona, kao i s klasičnih mobilnih telefona putem Bluetooth‑a. Međutim, migracija podataka moguća je samo na Motorola uređaje sa Android‑om do verzije 5.1 Lollipop. Nažalost, Motorola je najavila da ovaj alat više neće biti podržan u verziji Android 6 Marshmallow.

Slično je postupila, ali bez ograničenja na određena tržišta, i britanska softverska kuća Media Mushroom sa svojom aplikacijom Copy My Data. Ovaj alat se u besplatnoj verziji nudi za Android i iOS. Kada se ovi sistemi instaliraju na starom i novom uređaju, a oba uređaja su prijavljena u istu WLAN mrežu, mogu se direktno prenositi kontakti, termini, fotografije i video‑snimci. Ovaj alat obezbeđuje backup i vraćanja podataka preko Google Cloud‑a.

Prenos kroz oblak

Ako želite da kontakte, termine i slične podatke ostavljate u cloud‑u, na raspolaganju su vam odgovarajuće internet usluge, kao dodatna mogućnost za prenos podataka. Pošto je Android usko povezan s ponudama cloud usluga kompanije Google, one su se posebno dobro pokazale pri prelasku s nekog sistema na Google‑ov operativni sistem. Zato je zgodno da važne podatke prenesete sa starog smartfona u Google Cloud.

Ukoliko se kontakti ili termini preuzimaju iz nekih drugih cloud sistema, kao što je iCloud ili Microsoft‑ov nalog, postupak je nešto složeniji, pošto ni iOS ni Windows Phone ne obavljaju međusobnu sinhronizaciju cloud naloga koji se plaćaju. Rešenje za to bi opet bio zaobilazni put preko stonog računara. Tamo možete da izvezete kontakte iz Windows ili Mac adresara u vidu datoteke tipa vCard, koja se potom može učitati u Googl kontakte. Odatle se oni lako mogu preseliti na novi Android telefon.

Pročitajte i:  Google je upravo najavio 8 velikih ažuriranja za Android. Evo šta je novo

Princip nažalost ne funkcioniše s kalendarima. Ovde se preporučuje da se željeni kalendar izveze ili iz Outlook‑a (važi i za iOS i za Windows Phone) ili sa Web portala iCloud.com, i da se na taj način iCalkreirana datoteka unese u Google kalendar.

 

Cilj: iOS

Ograničen izbor: od iTunes-a 12, u polju Infos dostupne su samo opcije Windows System Tools i Microsoft Outlook
Ograničen izbor: od iTunes-a 12, u polju Infos dostupne su samo opcije Windows System Tools i Microsoft Outlook

 

Kod Applea se gotovo sve odvija preko iTunesa i iClouda. Treba znati i to da iPhone i srodni uređaji mogu da koriste i postojeće Google ili Microsoft naloge

Novi korisnici iOS‑a moraju se navići na to da se sinhronizacija podataka kod Apple‑a obavlja preko programa iTunes, prvobitno predviđenog za upravljanje muzičkim sadržajima. To, doduše, više nije podrazumevana stvar – ko želi, može na samom početku da konfiguriše sinhronizaciju preko iCloud‑a – ali je prilikom prvog podešavanja iPhone‑a korišćenje iTunes‑a i USB kabla bilo i ostalo pouzdanije.

Ako je iTunes instaliran na Windowsu ili Mac računaru a iPhone je priključen putem kabla, onda se na ovaj način najpre aktivira i registruje uređaj. Kada se završi prva instalacija, možete preko simbola iPhone‑a u odeljku Informacije da podešavate kako će se i iz kojih izvora sinhronizovati kontakti, kalendar i e‑mail nalozi između računara i smartfona. Pored sistemskog adresara / kalendara, pomaže i Microsoft Outlook, ukoliko je ovaj softver instaliran na računaru. Korisnici Windows‑a koji žele da koriste Apple loudiC uslugu, mogu pomoću programa iCloud da aktiviraju sinhronizaciju e‑mail naloga, kontakata, kalendara i obaveza između Outlook‑a i iCloud‑a.

Oba opisana načina pomoći će i korisnicima koji prelaze na iOS sa Windows Phone‑a. Ali pomenimo još jednu sitnicu: ako ste u podešavanjima iPhone‑a aktivirali sinhronizaciju putem iCloud‑a, odgovarajuće opcije za sinhronizaciju biće blokirane u okviru iTunes‑a.

Iz Appleove kuhinje

To što je iz aktuelnog iTunes‑a 12 nestala opcija uvoza Google kontakata ili kalendara trebalo bi shvatiti kao znak sve veće antipatiije između dva giganta u svetu smartfona. U ovu sliku uklapa se i aplikacija Move to iOS koju Apple odskora nudi u Google Play Store‑u. Ovaj pomoćni program mogu na svom dosadašnjem telefonu da instaliraju svi koji sa Android‑a prelaze na iOS. Ako su taj uređaj i novi iPhone prijavljeni u istu WLAN mrežu, Apple‑ov telefon prepoznaje, tokom prvog podešavanja, da u mreži postoji Android uređaj spreman za prenos podataka, pa preuzima fotografije, kontakte, kalendare, kratke poruke, spisak omiljenih lokacija i linkova iz Web browser‑a, kao i pristupne podatke za postojeće Google naloge.

Svi preletači iz sveta Android‑a mogu i dalje da koriste svoj Google nalog na iOS‑u. Odgovarajuće opcije možete naći u okviru Podešavanja / Mail, kontakti, kalendar / Dodavanje naloga. Posle prijavljivanja, nalog u kome se iPhone vodi pod imenom Gmail može se aktivirati za sinhronizaciju e‑mail‑ova, kontakata, kalendara i beleški. Nekadašnji korisnici Windows‑a mogu na isti način u okviru iOS‑a da dalje koriste postojeće naloge Exchange ili Outlook.com.

Pročitajte i:  Apple je navodno pokušavao da poveže Apple Watch sa Android-om

 

Cilj: Windows Phone

Prethodnici: Pod Windows-om 7 i 8 za prenošenje podataka može se koristiti aplikacija Windows Phone Desktop
Prethodnici: Pod Windows-om 7 i 8 za prenošenje podataka može se koristiti aplikacija Windows Phone Desktop

 

Microsoft je, kao nijedan drugi ponuđač, dosledan u sinhronizaciji putem clouda. Pri tome su podržani kako Google Cloud tako i iCloud

Korisnici Windows Phone‑a cene blisku saradnju njihovog operativnog sistema sa Windows‑om na kućnim računarima i u kompanijskim mrežama. Osim toga, ne postoji platforma za mobilne telefone koja je tako dosledno koncipirana za cloud, kao što je Microsoft‑ova. Posledica toga je svakako to da Microsoft‑ov operativni sistem za smart telefone još od verzije 7 više ne nudi nikakvu mogućnost lokalne sinhronizacije – niti putem kabla niti u WLAN‑u. Za sinhronizaciju, a time i za migraciju ili uvoz kontakata, kalendara i listi poslova i drugih podataka, Windows Phone‑u je u svakom slučaju neophodan Microsoft Cloud. Koliko je softverski gigant iz Redmonda strog po tehničkim pitanji-ma, toliko je i nesiguran pri davanju imena: trenutno se njegova vlastita cloud usluga zove Outlook.com, a pre toga nosila je ime Hotmail, Windows.com ili Windows.live – tehnički se iza toga krije uvek ista ponuda, bez obzira na manje izmene i poboljšanja.

Mnogi putevi vode preko clouda

U zavisnosti od toga koje cloud usluge želite da koristite, možete u svom Windows telefonu da napravite odgovarajuće naloge u meniju Podešavanja / E‑mail nalozi + ostali / Dodavanje naloga. Tada će aktuelne verzije Windows Phone‑a, između ostalog, podržavati Google i iCloud naloge. Svi koji prelaze sa Android‑a ili iOS‑a, a žele i dalje da koriste svoje dosadašnje cloud naloge, mogu tamo sačuvane podatke da prikazuju i obrađuju na Windows Phone‑u. Ko za te potrebe radije koristi Outlook.com, ima dve mogućnosti: podaci se mogu uvoziti direktno, u formatu PST ili CSV datoteka (kontakti) ili ICS datoteka (kalendar), ili se u Microsoft Outlook‑u (od verzije 2010) može napraviti nalog na Outlook.com i na taj način sinhronizovati lokalne podatke sa Microsoft Cloud‑om. Ukoliko ste isti cloud nalog kreirali i na svom Windows Phone‑u, svi tako sačuvani podaci automatski će preći i na smartfon.

Po potrebi, ovaj princip može se koristiti i bez pomoći računara: ako na još uvek postojećem iPhone‑u kreirate Outlook.com nalog, možete na taj način da pošaljete u Microsoft Cloud sve kontakte i kalendar sačuvane u iPhone‑u. Kada sa Android‑a prelazite na Windows Phone postupićete na isti način, tako što ćete kreirati nalog za Outlook.com na Android uređaju, kao Exchange‑ActiveSync nalog.

Multimedijalni podaci putuju kroz kabl

Jedini izuzetak od stroge koncepcije cloud‑a jeste presnimavanje multimedijalnih datoteka. Budući da su datoteke sa fotografijama, video‑snimcima i muzikom često prevelike, one se mogu prebacivati i putem USB kabla, s računara na Microsoft telefon. U okviru Windows‑ 7 i 8 Microsoft nudi aplikaciju Windows Phone desktop App, a kod novog Windows‑a 10 za to je zadužen Phone companion. Kod Mac‑ova ova opcija nije na raspolaganju: nekada besplatan alat Windows Phone for Mac više nije u Microsoft‑ovoj ponudi.

Hannes Rugheimer

Objavljeno u Časopisu PC#228

Facebook komentari: