BIZIT plus

Bicikli na električni pogon

PCPress.rs ImageProlećna sezona je navela neke prozvođače automobila da predstave prototipove novih modela bicikala, što na prvi pogled i nije neka novost – primera radi, Pežo ima dugu tradiciju proizvodnje bicikala, ali Folksvagen i Leksus nisu predstavili obične bicikle…
Folksvagenov model je nazvan Bik.e i jedinstven je po tome što uopšte nema pedale, već se kreće isključivo na električni pogon. Može se vrlo efikasno sklopiti i smestiti u automobil, tamo gde inače stoji rezervni točak, a kad je već u automobilu, baterije se mogu puniti pomoću odgovarajućeg adaptera (naravno, postoji i adapter za punjenje kod kuće). Sa jednim punjenjem, ovaj bicikl može da pređe 20 km, uz maksimalnu brzinu od 20 km/h.

PCPress.rs ImageZa razliku od Folksvagena, Leksus je primenio hibridni koncept, sličan hibridnim automobilima – bicikl ima pedale i može se voziti kao i svaki drugi, a kada se umorite ili savlađujete neki neprijatan uspon, pogon možete da prepustite (delimično ili potpuno) motoru snage 240 W koji se napaja iz Li-Ion akumulatora. Naravno, kao i u hibridnim automobilima, primenjen je metod regenerativnog kočenja generatorom koji puni akumulator.
Bicikli su predstavljeni, ali šta dalje? Nažalost, Leksus za sada ne planira velikoserijsku proizvodnju svog modela, ali Folksvagen ozbiljno razmišlja o komercijalnom nastupu na tržištu.

Pročitajte i:  Volkswagen i Mobileye saradnja za autonomna vozila

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,