Bill Gates poklanja još 20 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe

Bill Gates, trenutno četvrti najbogatiji čovek na svetu, objavio je da će Bill & Melinda Gates fondaciji, humanitarnoj organizaciji koju je osnovao sa svojom bivšom ženom, donirati još 20 milijardi dolara. Njegov plan je da u budućnosti celokupno svoje bogatstvo ustupi toj humanitarnoj fondaciji.

gates

Prvi put, Gates se obavezao da će svoje bogatstvo „podeliti sa svetom“ još 2010. godine. Ispostavilo se da je od tog trenutka njegovo bogatstvo brže raslo nego što ga je trošio, pa je uprkos brojnim donacijama, praktično duplirano i sada iznosi oko 118 milijardi dolara.

Fondacija će, zahvaljujući novoj donaciji, moći da do 2026. godine poveća svoja ulaganja sa šest milijardi, na devet milijardi godišnje, na rešavanje globalnih pitanja, kao što su pandemije, klimatske promene, pa čak i ratovi (kao što je tekući, u Ukrajini). Gates fondacija odavno se bavi iskorenjivanjima bolesti kao što je malarija, poboljšanjem edukacije i uslova života u najsiromašnijim svetskim državama. Ona je po vrednosti druga po redu humanitarna fondacija na svetu, odmah iza UN-a, kao i najveća privatna humanitarna fondacija, sa budžetom od 49.8 milijardi dolara, a pored Gates-a, veliki investitor je i Warren Buffet.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Bill Gates je prema Forbes-u, bio najbogatiji čovek na svetu u periodu između 1995. i 2010. godine, i ponovo između 2013. i 2017. godine. Nakon što ispuni svoje obećanje da celokupno svoje bogatstvo ustupi fondaciji, Gates će ispasti sa liste najbogatijih ljudi na svetu, ali će ostati zapamćen kao najveći humanitarni donator u istoriji.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,