BIZIT plus

Kraj jedne ere – Jony Ive prekinuo saradnju sa Apple-om

Apple i Jony Ive se rastaju. Ova vest je više puta ispunjavala naslovnice svetskih novinskih portala, međutim, sada se izgleda čini da je saradnja u potpunosti gotova. Ive je napustio tehnološkog giganta 2019. godine, nakon više od dve decenije i osnovao sopstvenu kompaniju pod nazivom LoveFrom, koja je računala Apple kao svog prvog i primarnog klijenta. Po informacijama koje kruže, obe strane su se sporazumno dogovorile da ne nastave saradnju.

PCPress.rs Image

Zaslužan za najvažnija dizajnerska dostignuća kompanije Apple

Jony Ive je bio blizak saradnik Stiva Džobsa i zaslužan je za dizajniranje prozirnih plastičnih kućišta u boji slatkiša po kojima su stariji Mac računari bili poznati. Takođe je pomogao u dizajnu iPod-a, njegovih belih slušalica, iPhone-a, iPad-a, kao i Apple Watch-a. U nekim izveštajima se navodi da je čak dao i predlog dizajna za AR naočare na kojima Apple radi. Tokom 2015. godine imenovan je za prvog Apple-ovog direktora za dizajn, iako se njegova uloga ponovo promenila tokom godina. Izveštaji koji su izašli nakon što je Ive napustio Apple tvrdili su da se osećao razočarenim nedostatkom interesovanja Tima Kuka za dizajn i odlukom izvršnog direktora da se fokusira na prodaju softvera i usluga. Kuk je te izveštaje nazvao apsurdnim.

Pročitajte i:  Google uvodi update za pretrage kako bi se pridržavao pravila EU o tehnologiji

Tajms je naveo da je višegodišnji ugovor LoveFrom-a sa Apple-om vredan 100 miliona dolara i da je Iveu bilo zabranjeno da preuzme bilo koji projekat za koji je tehnološki gigant smatrao da je konkurencija njegovim proizvodima. Navodno je Jony želeo slobodu da preuzme nove klijente bez potrebe da traži dozvolu od Apple-a. U međuvremenu, rukovodioci kompanije su očigledno dovodili u pitanje iznos koji mu Apple plaća i bili su frustrirani zbog toga što su zaposleni dali otkaz da bi se umesto toga pridružili njegovoj dizajnerskoj firmi.

Kada je Ive napustio Apple i LoveFrom potpisao ugovor sa kompanijom, Kuk je rekao da se dugoročno raduje radu sa firmom LoveFrom. Da li to znači da postoji mogućnost da ponovo rade zajedno, ostaje da se vidi u budućnosti. Definitivno, najbolje godine kompanije Apple i gotovo sve njene hardverske proizvode, obeležio je Jony Ive kao jedan od najcenjenijih dizajnera na svetu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,