Data centri 2024

Bitcoin tone ispod 20.000 dolara kako se krah kriptovaluta intenzivira

Cena bitkoina je pala za više od 6% za 24 sata na 19.149,60 dolara, prema podacima Coin Metrics. Poslednji put kada je bitkoin pao ispod nivoa od 20.000 dolara bio je decembar 2020.

PCPress.rs Image

Sve tone

Ethereum, drugi po veličini token, pao je 7% na 996,2 dolara, što je najniži nivo od januara 2021. Kripto investitori se bore sa agresivnim povećanjem kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD i pogoršanjem likvidnosti koja je gurnula glavne igrače u finansijske poteškoće.

Fed je u sredu povećao stope za 75 baznih poena, što je najveće povećanje od 1994. To je dovelo do povlačenja od rizične imovine svih vrsta, uključujući akcije i kriptovalute.

Na drugim mestima, kripto prostor se još uvek potresa od posledica pada od 60 milijardi dolara dva glavna tokena prošlog meseca.

Terra, takozvani stabilcoin koji je trebalo da vredi 1 dolar, srušio se na delić centa, odnevši sa sobom povezani novčić nazvan luna.

Ove nedelje, kripto zajmodavac Celsius u vrednosti od 3 milijarde dolara zaustavio je povlačenje, zaključavajući korisnike iz njihovih sredstava i podižući bojazan da bi se mogao suočiti sa nelikvidnošću. Celzius se ponaša u velikoj meri kao banka, uzimajući kriptovalute investitora i pozajmljujući ih institucijama da bi ostvarile povraćaj na depozite. Ona drži mnogo imovine u takozvanom decentralizovanom finansijskom prostoru. Celsius, koji kaže da „deluje u interesu naše zajednice“, nije odgovorio na više zahteva za komentar.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Još jedan ključni igrač, Three Arrows Capital, nalazi se usred sopstvene krize likvidnosti. Kripto hedž fond vredan 10 milijardi dolara je navodno na ivici nelikvidnosti nakon što je pad na kripto tržišta smanjio vrednost njegovog vlasništva. 3AC je bio investitor u Terra i napravio je opklade sa leveridžom na brojne tokene uključujući bitkoin, ether i solanu.

Zu Shu, suosnivač firme, rekao je da je „u procesu komunikacije sa relevantnim stranama i da je u potpunosti posvećen tome da se ovo reši“.

U petak je za The Wall Street Journal rekao da 3AC razmatra prodaju imovine i spas od strane druge firme kako bi izbegao kolaps. 3AC nije odgovorio na zahtev CNBC-a za komentar.

Ryan Shea, ekonomista u kripto investicionoj firmi Trakk.io, rekao je da je nedavni stres u digitalnoj imovini „ekvivalent prirodnoj selekciji na tržištu kriptovaluta“.

„Ovaj proces je bez sumnje bolan, ali na kraju krajeva, nedostatak centralizovane zaštite je dobra stvar jer znači da se izbegava moralni hazard jer nema spasavanja u kripto valutama za razliku od fiat sistema.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: