Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Poslednjih nekoliko godina, rudarenje kriptovaluta postalo je veoma unosan posao, a to se može videti i po enormnim troškovima električne energije upotrebljene za taj posao. Energy Information Agency (EIA) objavila je preliminarne rezultate potrošnje električne energije za rudarenje kriptovaluta, koji kažu da se za taj posao troši više od dva procenta ukupno utrošene električne energije u SAD-u. Drugačije rečeno, rudarenje na godišnjem nivou troši električnu energiju jednaku jednoj od američkih saveznih država.

PCPress.rs Image

Ozbiljni rudari kriptovaluta na globalnom nivou odavno su prerasli klasične računare i male rigove. Oni sada koriste velike kolekcije specijalizovanog hardvera koji, osim što su skupi, troše i ogromne količine električne energije. Zato je uočen trend relokacije ovakvih farmi za rudarenje na lokacije sa jeftinijom električnom energijom. Pored toga, nakon oštrih mera protiv kriptovaluta u Kini, mnogi rudari su se premestili na američko tlo.

Cambridge Centre for Alternative Finance, takođe je ukazao na taj trend. Prema njihovim podacima, na tlu SAD-a je u 2020. godini, globalno gledano, rudareno oko tri procenta Bitcoin-a, dok su 2022. godine te brojke skočile čak na 38 procenata. U istom periodu, potrošnja električne energije je porasla sa 25 na 91 Teravat-časova.

Pročitajte i:  Potrebni su globalni propisi za podsticanje trgovine imovinom na blockchain-u

EIA je želela da ima detaljnije podatke o svemu tome, pa je pročešljala finansijske izveštaje, novinske članke, kongresne istrage i druge izvore kako bi identifikovala što je više moguće operacija rudarenja kriptovaluta. Uspeli su da identifikuju 137 postrojenja, koje su zatim upitali o potrošnji električne energije. Dobili su 101 odgovor iz kojih su uspeli da zaključe da oni troše 2.3 procenta američke potražnje za električnom energijom. Najveći potrošači nalaze se u Teksasu i na potezu od zapadnog Njujorka do južne Džoržije.

Takođe, uočeno je da su se farme za rudarenje kriptovaluta strateški pozicionirale u blizini elektrana koje nisu radile punim kapacitetima. Praćenjem istorijata pet ovakvih elektana uočeno je da je proizvodnja električne energije u njima stabilno opadala od 2015. do 2020. godine, kada su sve zajedno proizvodile ukupno pola Teravat-časova energije. Nakon dolaska farmi za rudarenje kriptovaluta, tokom 2022. godine, ove elektrane su podigle proizvodnju na više od dva Teravat-časova.

EIA je uvidela i strategije koje rudari koriste kako bi smanjili troškove električne energije. U jednom slučaju farma u Teksasu se smestila na lokaciji bivše fabrike za proizvodnju aluminijuma, kako bi iskoristila njihove kapacitete za povezivanje sa električnom mrežom. U drugom slučaju, u Pensilvaniji, farma se locirala u blizini nuklearne elektrane s kojom se direktno povezala.

Pročitajte i:  Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari: