ePlaneta

BIZIT 2021: Počela je Bitka za korisnike

Otvorena je konferencija BIZIT, osma po redu, koja će biti održana 3. i 4. novembra u Beogradu u Klubu poslanika u hibridnom formatu – uživo i online. Tema vodeće IT konferencije je “Bitka za korisnike” a u dvodnevnom programu će govoriti više od 50 predavača i učesnika panela.

PCPress.rs Image

Konferenciju je otvorila direktorka PC Press-a, Vesna Čarknajev, koja je govorila o vodećim trendovima tokom 2021. godine koji su se manifestovali na digitalni svet. Nije reč samo o Covid-19 pandemiji, već i događajima kao što su velika pomeranja u sferama društvenih mreža, krizi logistike i distribucije sa pratećim rastom cena, političkim promenama i drugim važnim dešavanjima koji već jesu ili će tek označiti prekretnicu kada je svet tehnologija u pitanju.

PCPress.rs Image
Vesna Čarknajev, direktorka PC Press-a

“Za nama je godina koja nije okončala Covid-19, ali jeste donela brojne ekonomske posledice. Pre svih, mislim na opšte poskupljenje i inflatorne pritiske. Pred nama je dva dana sjajnog programa. Iskrene priče o ličnim borbama za korisnike sa ove govornice će nam pričati više od 50 predavača I panelista,” istakla je gospođa Čarknajev.

Pozdravni govor je održala Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija koja je pozdravila okupljene i izrazila zadovoljstvo održavanjem BIZIT-a koji tradicionalno okuplja najbitnija imena iz sfere tehnologije iz Srbije i regiona.

PCPress.rs Image
Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija

“Covid-19 je doneo nove izazove i probleme, i mnogo je otvorenih pitanja, posebno kada je reč o borbi za korisnike i globalno i lokalno na našem tržištu. Pričamo o mnogim stvarima koje su aktuelne, a nažalost deluje da kao civilizacija ulazimo u eru problema jer svet nije odgovorio adekvatno na brojne izazove, što se manifestuje kroz različite globalne i ekonomske krize koje su danas katalizator promena. Posebno mi je drago da su primećeni napori državne uprave i izrečene pohvale na račun e-Uprave, koja je obavila veliki posao u procesu vakcinacije. Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo što otvaram najznačajniju i najposećeniju konferenciju čiji je značaj nemerljiv!” – istakla je ministarka Matić. Najavila je i da će biti održana aukcija za 5G spektar, čime će biti dat veliki doprinos razvoju savremenih industrija i hvatanju koraka za tehnološkim prodorima u savremenom svetu.

Pročitajte i:  Adria Security Summit 2024 otvara registraciju s besplatnim ulaznicama za rane prijave

PCPress.rs Image

Predavanja je otvorio prof. Miroljub Labus, osnivač konsultantske kompanije Belox Advisory Services i veoma dobro poznat potpredsednik vlade koja je ustanovila temelje današnjeg ekonomskog pravca nakon petooktobarskih promena 2000. godine. Tema njegovog predavanja je bila makroekonomska situacija i prilike za poslovanje u narednoj godini “Ekonomski trendovi u 2022. godini”. Prof. Labus je predstavio tri modela izlaska iz recesije izazvane zdravstvenom krizom, a odgovarao je na pitanja publike uživo i online – što je i inače karakteristika BIZIT-a i odnosilo se na sve predavače i goste.

PCPress.rs Image
prof. Miroljub Labus

“Kada sam analizirao šta nas čeka u 2022. godini, jedva sam suzio dešavanja na 10 tačaka – i jedan od najbitnijih trendova će upravo biti još oštrija bitka za korisnike i zaoštravanje konkurencije u svakom pogledu. Mi proizvodimo mnogo više usluga nego roba, i to nije održivo, bez obzira što svi ovde uglavnom dolaze iz sfere usluga, pa ih to ne pogađa previše. Ukoliko želimo da postanemo izvozno orijentisana privreda, moramo da proizvodimo i prodajemo robu. Nažalost, održava se veliki odliv ljudskog kapitala, a pojavljuju se i makroekonomske neravnoteže koje su još uvek pod kontrolom, ali uvek postoji mogućnost da se stvari omaknu kontroli,” istakao je prof. Labus.

Pročitajte i:  PC Press video: Čak 70% prinosa na američkoj berzi vuče 7 IT giganata | Nikola Altiparmakov

PCPress.rs Image

“Meni ovo liči na srčani udar i oporavak pacijenta posle srčanog udara”, istakao je povodom krive na grafikonu koji označava prognozu stanja svetske ekonomije MMF-a. Otkrio je i šta doprinosi rastu proizvodnje u Srbiji i u svetu, analizirajući strukturu domaće proizvodnje – 25% su robe i 75% su usluge, dok je u izvozu obrnuto – izvozi se 75% robe i 25% usluga, što dalje indicira šta mora da se menja i na koji način domaća privreda doprinosi rastu, uz pohvale za domaći IT i njegov udeo u BDP-u, koji iznosi oko 5,5%.

PCPress.rs Image

“Prema podacima NBS, u proteklih 15 godina doznake naših radnika su 33 milijarde evra, a ukupne strane investicije 35 milijardi evra. Profiti stranih kompanija su iznosile 22 milijarde dolara u istom periodu, što znači da je naša zemlja veoma profitabilna, donoseći velike stope profita spram iznosa ulaganja. Mi moramo da privlačimo investicije koje su izvozno orijentisane.”

Nikola Mirčić, Business Trainer and Ice Pilot, Hansen Beck je postavio pitanje kome su sve potrebni korisnici i jesu li i BIZIT učesnici takođe korisnici.

PCPress.rs Image
Nikola Mirčić, Business Trainer and Ice Pilot, Hansen Beck

“Potpuno zadovoljan korisnik će doneti 2,6 puta više prihoda od delimično zadovoljnog korisnika, a 14 puta više od delimično nezadovoljnog korisnika,” istakao je citirajući rezultate istraživanja InfoQuest studije. Govorio je o istorijatu kompanije Ford i kako je ta kompanija spustila cene proizvoda kako bi korisnike načinila zadovoljnijim. Potom je govorio o značaju znanja za uspeh i kompaniji Hansen Beck.

Šta nam se događa? – zapitao se Slobodan Stanković, vlasnik i direktor kompanije Vesimpex samim naslovom svog predavanja. Rešenja koja nude u kompaniji Vesimpex i priča o tome šta se dešavalo njima i njihovim korisnicima tokom 2021. godine su bili tema predavanja. U domenu IT infrastrukture, dešavalo se puno toga.

Pročitajte i:  BIZIT 2024: Sve kockice na broju
PCPress.rs Image
Slobodan Stanković, vlasnik i direktor Vesimpex-a

“Naš partner Rittal je izradio Chindata data centar sa čak 8000 rekova sa 130 hiljada kvadrata, 16 MW snage i za 7 meseci implementacije. Kupci traže ono što njima treba, a ne ono što im vi nudite. Korisnici nam traže gotovo rešenje, brzu implementaciju, pouzdanost i kvalitet, a opet da finalni proizvod bude prilagođen njima i njihovim potrebama.”

Luka Pap, Data Center Application Engineer kompanije Vertiv je govorio o kritičnoj infrastrukturi i ključnim stvarima o kojima se mora razmišljati kada se gradi i planira neki data centar. Nakon uvodnog dela posvećenog kompaniji Vertiv, koja je tokom 2020. ostvarila prihode od čak 4,4 milijarde dolara, bilo je reči o hardverskoj infrastrukturi, hlađenjima, napajanjima, modularnim data centrima, važnosti planiranja kako bi svi elementi bili usklađeni itd.

PCPress.rs Image

“Veoma je važno detaljno isplanirati data centar za sve eventualnosti, i treba obezbediti sve elemente koji su kritični – uvek dostupno i pouzdano napajanje električnom energijom, hlađenje, skladištenje, otpornost na sve rizike uključujući zemljotres i gašenje požara. Sve to treba uskladiti, osmisliti tako da funkcioniše na određenom prostoru, obezbediti bekape…Trend je da se sve više ide ka modularnim data centrima i tu vam kompanije kao što smo mi možemo pomoći.”

BIZIT se nastavlja tokom čitavog današnjeg i sutrašnjeg dana. Budite uz PC Press jer ćemo vas redovno izveštavati o svemu!

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,