ASUS Zenbook

BIZIT seminar: Profesionalno upravljanje porodičnom imovinom

Sve više osnivača privatnih firmi i članova njihovih porodica shvata značaj profesionalnog upravljanja njihovim firmama i na tome radi. Tokom procesa tranzicije sa prve na drugu generaciju vlasnika sazreva i dublje razumevanje razlike između upravljanja biznisom i upravljanja kapitalom, odnosno imovinom. Jedan deo tog kapitala se tokom godina prirodno i razumljivo našao u džepovima, nekretninama, drugim biznisima i vrednosnim papirima osnivača i njihovih porodica.

BIZIT Seminar 2021

U zemljama sa dužom tradicijom privatnih biznisa, porodičnom imovinom se upravlja podjednako profesionalno kao i sa porodičnim biznisom. Pošto se takva potreba počela javljati i u našoj regiji, na BIZIT seminaru o porodičnim kompanijama 21. aprila otvorićemo i ovu temu, otvoriti nove vidike i približiti neke nove pojmove.

Šta je investiciona politika i odakle krenuti prilikom izrade?

U našoj regiji još uvek nije jednostavno pronaći dobrog investicionog savetnika. Međutim, pojedinci i porodice s nešto značajnijim sredstvima mogu i samostalno preduzeti korake kako bi osigurali dugoročan rast imovine i ispunjenje svojih finansijskih ciljeva. Prvi takav korak je izrada investicione politike.

Investiciona politika je dokument koji definiše ciljeve investiranja i strategije koje će se koristiti za ispunjenje ciljeva. Čak i ako se angažuje finansijski savetnik, investiciona politika igra ključnu ulogu i može se uporediti sa arhitektonskim nacrtom na osnovu kojeg će se sagraditi kuća. Kao i kod gradnje kuće, bez nacrta izvođači radova nemaju detaljan plan i veća je mogućnost greške, a ni investitor ne može uporediti krajnji rezultat sa svojim inicijalnim očekivanjima.

Pročitajte i:  Nadoknadi propušteno - Gledaj BIZIT seminare online

Slično kao što izrada porodičnog statuta ili protokola po rečima Borisa Vukića “počinje s jednim listom papira” koji definiše najvažnije oblasti, i prilikom izrade investicione politike treba krenuti od deset ključnih pitanja.

  1. U slučaju da se porodica pojavljuje kao investitor, na koji način će se donositi odluke unutar porodice? Ko je ispred porodice ovlašten za komunikaciju s eksternim saradnicima?
  2. Koja je svrha investiranja, kvantifikovani cilj i vremenski horizont? Koji je period za vreme kojeg investirana sredstva neće biti potrebna? Na primer moramo uštediti XXXXX evra u narednih 15 godina kako bismo platili studije u inostranstvu za decu.
  3. U koje vrste imovine (deonice, obveznice, gotovina, nekretnine, zlato, privatni biznis, startupi, Bitcoin…) i u koja geografska područja će se investirati, te u kom obimu? S druge strane, koje vrste imovine ne želimo u portfoliju?

Koja su ostala pitanja, u šta se može investirati, šta su family business office…. pričamo 21. aprila 2021. godine na trećem BIZIT seminaru o porodičnim kompanijama “Iskrene priče o (ne)uspehu”.

Autor teksta: Adnan Misimović, član uprave Megamix Sarajevo

PCPress.rs Image

Biografija predavača

Adnan Misimović je proveo devet godina u porodičnoj firmi Megamix iz Sarajeva (distribucija i logistika), od čega pet kao izvršni direktor. Pre toga je tri godine radio u marketingu za nemačku korporaciju Henkel u Beču i Beogradu. Završio je MBA studije na Poslovnoj školi Bled. Poslednjih godina se aktivno bavi profesionalnim upravljanjem imovinom i investicijama. Na predstojećem BIZIT seminaru koji organizujemo u saradnji sa Adižes institutom, Adnan će govoriti na temu “Profesionalno upravljanje porodičnom imovinom”Prijavite se već danas i ostvarite značajne popuste na cenu kotizacije.

Pročitajte i:  Nadoknadi propušteno - Gledaj BIZIT seminare online

PCPress.rs Image

Promena formata učestvovanja

Svi učesnici koji iskoriste mogućnost rane prijave za prisustvo uživo na BIZIT seminaru, mogu do 18. aprila da promene format učestvovanja i umesto uživo izaberu online praćenje, uz povraćaj dela novca od uplate. Učesnici koji se u ranom periodu prijave za online praćenje mogu kasnije promeniti status i uzeti prisustvo uživo uz doplatu i pod uslovom da bude mesta u sali Kluba poslanika.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,