Sophos-ova strategija za savremene pretnje

Budući da je prevencija najbolji lek, Sophos poslednjih godina organizuje seriju predavanja u brojnim zemljama, kako bi partnerima na vreme predstavio najsvežija rešenja i metode borbe sa novim vrstama pretnji. Sophos Roadshow je nedavno posetio i Beograd

dsc_0480

Skup je održan u beogradskom hotelu Falkensteiner i sastojao se od predavanja podeljenih u tri sesije. Uvodno predavanje bilo je posvećeno marketinškim potencijalima, poslovnoj strategiji i modelima prodaje. Na njemu je jasno moglo da se vidi da je najveći deo Sophos-ovih aktivnosti posvećen srednjem segmentu tržišta, a da je strategija ponude orjentisana ka rešenjima koja nude kompletnu bezbednost sa maksimalnom jednostavnošću korišćenja, uz mogućnost upravljanja preko cloud-a. Što se tiče modela prodaje, Sophos daje prednost korišćenju kanala.

Iako je uvodno predavanje bez sumnje bilo veoma značajno partnerima, nama su predavanja koja su usledila bila mnogo zanimljivija. Sophos-ov koncept “sinhronizovane bezbednosti”, koji je pomenut i u uvodnom predavanju, kasnije je predstavljen mnogo detaljnije. Pojedinačne komponente bezbednosnog sistema, niti same za sebe niti u nekom prostom zbiru, ne mogu da pruže efikasnu zaštitu, već je neophodna neka vrsta komunicije između njih. Primera radi, antivirusni program i firewall obavljaju svaki svoj deo posla, ali mnogo veći efekat postižu ako se “sinhronizuju”. U ovaj deo priče su uključeni i hardverski elementi – mrežni uređaji koji se mogu sinhronizovati sa softverom.

Pročitajte i:  Kako da uklonite antivirus koji niste ni instalirali

Jedno predavanje bilo je posvećeno tehnoškim novitetima, novoj generaciji firewall-a, metodama za bezbednije korišćenje bežičnih mreža i mrežnih komunikacija, zaštiti krajnjih korisnika i data centara, kao i metodama upravljanja svim ovim sistemima. Istaknute su opasnosti za kompanije koje potiču od sve intenzivnijeg korišćenja mobilnih uređaja – naravno i metode i konkretna rešenja kako se od njih zaštititi. Ovde je bilo reči i o enkripciji podataka, zaštiti servera i zaštiti virtuelnih okruženja.

U velikim sistemima koji se satoje od raznorodnih elemenata, dakle, stonih (stacioniranih) i prenosivih računara, tableta, telefona, skladišnih uređaja i još koječega, od kojih svaki ima svoj sistem zaštite, upravljanje bezbednošću celog sistema može da bude veoma složeno, pa je tema jednog od predavanja bio Sophos Central, koji, u skladu sa politikom o kompletnoj bezbednosti uz maksimalnu jednostavnost korišćenja, bitno pojednostavljuje upravljanje svim bezbednosnim elementima sistema, uključujući i sisteme u kojima nema centralnog servera.

Svesni smo toga da živimo u vremenu sve intenzivnijih napada na naše podatke i rastuće inventivnosti napadača, pa su, u tom svetlu, Sophos-ova predavanja o metodama borbe protiv njih bila veoma interesantna. A, s obzirom na tempo dešavanja, verujemo da će Sophos Roadshow 2017 biti još interesantniji.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,