BIZIT plus

#BIZIT2016: Softver, alat, softverski alat…?

Naš narod sa pravom kaže da je svakom njegova muka najveća. Da li se isto može primeniti i na IT menadžere? Sigurno da može. Bez obzira da li odeljenje IT-ja vodi računa o jednom reku sa jednim serverom (a taj server može biti izmešten i kod colocation kompanije), ili se brine o većem data centru gde ima dosta aktivne i pasivne opreme, jedno je sigurno – o stanju i sigurnosti podataka neko mora da vodi računa.

01Sa porastom količine opreme i energije koju trebaju, važnosti data centra i podataka koje oni nose, zainteresovanih strana koje bi da ostvare uvid u rad data centra je sve više. “Gde su mi serveri?”, “Koliko struje mi troši data centar?”, “Kako da smanjim operativne troškove?”, “Kako da obezbedim neprekidnost poslovanja?”, “Kome da poverim održavanje?” itd. su pitanja koja mogu da budu postavljena od strane direktora, vlasnika, finansijskog rukovodioca, pa čak i krajnjeg klijenta.
Iza ovih pitanja stoje interesi. Nekada podudarni, mada najčešće bivaju suprotstavljeni. Finansijski bi da ostvari uštedu, a IT menadžer bi da ima najkvalitetnije hlađenje i nadzor nad stanjem opreme

Pročitajte i:  Vertiv: UPS nove generacije

Ima li “leka” da svi nađu odgovore na svoja pitanja?

Interesi su „pomireni“ uz pomoć softvera za upravljanje infrastrukturom data centra – DCIM-om. DCIM je skraćenica za “Data center infrastructure management” – upravljanje infrastrukturom data centra. StruxureWare za Data Centre je rešenje koje je dostojno svakog izazova. Zato i stoji jedno u prvi mah neobično pitanje u naslovu – da li je to: a) softver, b) alat (tool) ili c) sofverski alat. Svaki odgovor je tačan i možemo ga jednim imenom nazvati rešenje. StruxureWare za Data Centre je sveukupno rešenje za upravljanje, planiranje, nadzor i funkcionisanje Data Centra. Od jednog jedinog servera, preko reka, serverske sobe i na kraju čitavog objekta u koji je smešten data centar.

02DCIM nije nešto novo. Novo je što ovo StruxureWare rešenje spaja osnovne funkcije prethodnih generacija DCIM-a sa novim funkcijama kompletnog uvida u rad jednog data centra. Rezultat? Možda i najbitnije – integrisano iskustvo i za više korisnika i grupa koje upravljaju i infrastrukturom i operacijama data centra.
StruxureWare za Data Centre dovodi nekad suprotstavljene strane IT i održavanje na zajednički nivo, daje im sveobuhvatan uvid u funkcionisanje jednog Data Centra. Time je omogućeno da rukovodioci svih nivoa i zaduženja imaju uvid i kontrolu nad dnevnim radom data centra, radi donošenja pravovremenih odluka vezanih za planiranje kapaciteta, promena mesta i namene opreme i dostupnosti. Svako prema svojim pravima u okviru kompanije. Ovim rešenjem to je omogućeno i čini ga moćnim oruđem, obezbeđuje nam “poslovnu inteligenciju (business intelligence). Informacije teku u realnom vremenu, kombinovane kroz više nivoa, uz dodatke opcionih modula napravljenih da zadovolje specifične zahteve korisnika.
Da li od ovoga ima koristi? Sigurno će svako pronaći ponešto a neko čak i sve. Čak i krajnji korisnici koji dobijaju viši nivo pouzdanosti i sigurnosti svojih poslovnih procesa i podataka. Na kraju krajeva – to je i najbitnije.

Facebook komentari: