Schneider Electric poklonio maketu elektroenergetskog sistema muzeju nauke i tehnike

Kompanija Schneider Electric donirala interaktivnu maketu kojom se praktično prikazuje način korišćenja naizmenične struje, koja je omogućila lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu – od proizvođača do potrošača

 

Maketa elektroenergetskog sistema

Na Evropski dan nauke koji se obeležava 07. novembra, kompanija Schneider Electric donirala je Muzeju nauke i tehnike u Beogradu maketu elektroenergetskog sistema koja će biti deo stalne muzejske postavke. Donirana maketa osmišljena je za potrebe obeležavanja 160. godišnjice od rođenja velikog naučnika Nikole Tesle i tokom obeležavanja jubileja bila je izložena u Galeriji nauke i tehnike SANU-a.

Teslin izum sistema naizmeničnog prenosa struje omogućio je lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu od proizvođača do potrošača. Maketom, koja će biti izložena u Muzeju Nauke i tehnike, na adresi Skender-begova 51, prikazana je Teslina ideja u kontekstu 21. Veka. U ovom povezanom sistemu i potrošači mogu biti proizvođači električne energije, odnosno da za razliku od konvencionalnog elektroenergetskog sistema koji je imao jednosmeran tok, sada postoji dvosmerni tok energije. Maketa prikazuje tri alternativna izvora energije, vetar, solar i vodu, ujedno i izvore kojima se civilizacija sve masovnije okreće.

Pročitajte i:  Intel dobija 8.5 milijardi dolara za proširenje proizvodnih kapaciteta

Maketa elektroenergetskog sistema 2

Maketa je interaktivna, a svi posetioci muzeja moći će uz pomoć demonstratora da isprobaju kako ona radi. Muzej nauke i tehnike otvoren je svim danima od 10 do 20 časova osim ponedeljkom.

Facebook komentari: