BIZIT plus

BlackBerry dodaje gas

BlackBerry je propustio period eksplozivnog širenja tržišta smart telefona – bio je suviše usredsređen na poslovne korisnike. Sada ovaj kanadski koncern želi da sustigne konkurenciju operativnim sistemom BlackBerry 10 i modelom smart telefona Z10.

Blackberry Z10 Cena: 629 evra Dimenzije: 130 x 66 x 9 milimetara Masa: 136 grama dobro opremljen,  veliki kapacitet zahvaljujuću Hub‑u,  univerzalan u komunikaciji zaista odlična virtuelna  tastatura oko 70.000 aplikacija ponuđeno uz novi operativni sistem prijatan za rukovanje, udoban za korišćenje jednom rukom kamera je, u najboljem slučaju, prosečna
BlackBerry Z10
Cena: 629 evra
Dimenzije: 130 x 66 x 9 milimetara
Masa: 136 grama
dobro opremljen,
veliki kapacitet
zahvaljujuću Hub‑u,
univerzalan u komunikaciji
zaista odlična virtuelna
tastatura
oko 70.000 aplikacija ponuđeno uz novi operativni sistem
prijatan za rukovanje, udoban za korišćenje jednom rukom
kamera je, u najboljem slučaju, prosečna

Gotovo nijedno takmičenje nije tako nemilosrdno kao formula 1: često je već posle prve trke u sezoni jasno koji je tim u prednosti, a ko pokušava da ga stigne. Ekipe koje na samom startu izgube sekundu po rundi, često ulažu nebrojene milione dolara i pritom ne uspeju da nadoknade početni zaostatak.

Slično je u poslu s mobilnim telefonima. Još pre nego što je Apple 2007. izbacio na tržište iPhone, već su se mnogi proizvođači, kao što su Siemens, Philips, Alcatel, Panasonic, Windhorst, Trium, Sendo Danger i mnogi drugi, u Evropi povukli iz tog posla.

Od tada su iz trke ispali i Handspring, Palm i Hewlett‑Packard; Nokiju, nekadašnjeg prvaka na svetskom tržištu, kada je reč o zaradi, prestigli su i Samsung i Apple. A i proizvođač BlackBerry‑ja, Research in Motion (RIM), koji je zahvaljujući ekstremno brzoj usluzi rada s mejlovima i u mrežama sa sporim prenosom podataka, nekada bio miljenik svih poslovnih korisnika, zaostao je iza Apple‑a i Android‑a koji su podstakli novu revoluciju u razvoju mobilne tehnologije.

Mnogi insajderi već su mislili da BlackBerry nikada neće uspeti da se oporavi.

Zaboravljeni žive duže

Međutim, sada, dve godine nakon najave da uz pomoć preuzetog Real Time operativnog sistema QNX koji se dokazao u automobilskoj branši, razvija operativni sistem BlackBerry 10 za smart telefone i tablete, došao je i taj trenutak: Z10 je prvi model smart telefona nove generacije koji je predstavio ovaj kanadski proizvođač.

I, da bi signalizirao da je ovde reč o nečem većem od predstavljanja novog operativnog sistema i novog smart telefona, promenio je ime Research in Motion u BlackBerry.

Sada sa ekranom osetljivim na dodir

Velika očekivanja su postavljena pred prvi smart telefon s novim sistemskim softverom BlackBerry 10 koji košta 629 evra.

Šar­man­tno: mno­gim ele­men­ti­ma ope­ra­tiv­nog sis­te­ma mo­že se la­ko pris­tu­pi­ti – ovo je bu­dil­nik. Zvo­ni i ka­da je smart te­le­fon is­ključen.
Šar­man­tno: mno­gim ele­men­ti­ma ope­ra­tiv­nog sis­te­ma mo­že se la­ko pris­tu­pi­ti – ovo je bu­dil­nik. Zvo­ni i ka­da je smart te­le­fon is­ključen.
Ne­za­bo­rav­no: a­pli­ka­ci­ja Re­mem­ber za or­ga­ni­zo­va­nje va­žnih po­da­ta­ka i do­gađaja je pra­vo Bla­ckBerry‑je­vo re­mek‑de­lo.
Ne­za­bo­rav­no: a­pli­ka­ci­ja Re­mem­ber za or­ga­ni­zo­va­nje va­žnih po­da­ta­ka i do­gađaja je pra­vo Bla­ckBerry‑je­vo re­mek‑de­lo.

Pre svega, ističe se po tome što nije mnogo veći od iPhone‑a 5. Nije podlegao ludilu veličine kao konkurenti s Galaxy‑jem S III, HTC One ‑X om ili Asus Padfone‑om 2. Umesto toga, pažnju su usmerili na mogućnosti udobnog korišćenja jednom rukom.

Zato se najvažniji elementi za rukovanje nalaze u donjem delu 4,2‑inčnog ekrana osetljivog na dodir; tu je fiksna traka s tasterima za funkcije kao što su Home, pretraga, vraćanje ili spikerfon.

Kada je reč o rezoluciji, kvalitetu i osvetljaju, ekran Z10 je besprekoran. Sa 1280 x 768 tačaka, bolji je, kada je reč o bogatstvu prikazanih detalja, od većine znatno većih ekrana, a osvetljaj od 720 kandela po kvadratnom metru obezeđuje dobar kontrast i kada je napolju svetao, sunčan dan.

Ekran je smešten u usko i tanko kućište dimenzija 130 x 66 x 9 milimetara koje lako staje u svaki džep, izuzetno je čvrsto iako nisu upotrebljeni nikakvi egzotični materijali.

Taj dobar utisak potvrdio se na kraju našeg testa, budući da pored standardnih otisaka prstiju na ekranu nije bilo nikakvih tragova korišćenja, a kućište izuzetno udobno leži u ruci.

Na mnogim smart telefonima s većim udelom metala u kućištu obimno testiranje telefona ostavilo je mnogo veće tragove.

Vrhunska oprema

Iako je Z10 veoma čvrst, moguće je skinuti poklopac s poleđine. Iza njega se nalazi zamenjiva baterija, podnožje za Micro SD i za Micro SIM karticu – memoriju je, dakle, moguće proširiti u skladu s potrebama. Ugrađena je i antena za NFC (Near Field Communication), tako da je Z10 spreman za korišćenje kao sredstvo plaćanja ili kao lična karta.

Osim NFC‑a, novi BlackBerry podržava i sve ostale važne varijante antenskih standarda, WLAN čak i na frekvenciji od 5 GHz. Brz prenos podataka LTE takođe je podržan, i to na 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz i 2,6 GHz. Srce ovog uređaja je Snapdragon S4+, Qualcomm‑ov dual core procesor s radnom memorijom od 2 GB. On obezbeđuje munjevitu brzinu rada, jedino se između uključivanja nekog programa i njegovog prikaza aktivira i Active Frame ekran. Verovatno iza toga stoji ideja da korisnik preko multitasking‑a bude obavešteten o aktivnim programima.

Pored mogućnosti proširenja memorije, Z10 i sam ima mnogo memorijskog prostora – 11 od ugrađenih 16 GB korisniku stoji na raspolaganju.

Kamera od osam megapiksela u povoljnim okolnostima pravi dobre fotografije, ali nije u skladu sa ostatkom opreme, koja je u svakom pogledu vrhunska. Ne dopada nam se to što simulaciju zvuka okidača nije moguće isključiti.

Odličan zvuk

Prilikom testiranja u laboratoriji do izražaja je došla izuzetna tehnologija. Tako je, na primer, vreme razgovora od skoro četiri i po sata u UMTS režimu i preko dvanaest sati u GSM mrežama odlično dostignuće; međutim, kod pokretnih prikazanih sadržaja (skrolovanje, video…) baterija traje kraće nego inače. Možda je za to zaslužna i vrhunska predikcija teksta koju nudi virtuelna tastatura i za koju je sigurno potrebno veliko angažovanje procesora. Zato baterija BlackBerry‑ja Z10 u kombinovanom režimu rada traje četiri i po sata. To je, kada se uzme u obzir dugo vreme razgovora, sasvim solidan rezultat.

Zvuk novog BlackBerry‑ja je čak neuobičajeno dobar. Odlična je funkcija izolovanja spoljašnjih zvukova kada zovemo nekoga dok koračamo prometnom ulicom. Još bolje su antenske osobine: kada je reč o UMTS prijemu (HSPA+ sa 42/5,76 Mbit/s) koji je tako važan za brz internet, Z10 nadmašuje celokupnu konkurenciju.

Lako rukovanje

A tom tehnologijom koja nas je oduševila u praksi, može se izuzetno lako rukovati. Pritom je u očima ljubitelja BlackBerry‑ja naročito važna tastatura.

05Podrazumeva se da virtuelna tastatura na ekranu ne može da ima osetna ispupčenja.

Međutim, preciznost dodira obezbeđuju naročito veliki tasteri koji su razdvojeni virtuelnim razmakom. Pored toga, tastatura nam predlaže reči. Za razliku od konkurentskih modela, reči se pojavljuju iznad svakog sledećeg slova reči – a to znači, tačno tamo gde gleda onaj ko piše poruku.

Dovoljno je da prstom pomeri predlog u pravcu tekstualnog polja, i to je to. Dobro osmišljeno.

Međutim, još bolje je osmišljeno to što BlackBerry generiše svoje predloge iz tekstova koje je vlasnik telefona već pisao. On, dakle, koristi svoje znanje o tome koje je reči korisnik često upotrebljavao, i to na tri jezika koja možemo da izaberemo. Engleska predikcija funkcioniše automatski. Već nakon kratkog vremena ova pomoć se pokazuje kao izuzetno efikasna i štedi nam vreme dok ujedno podiže kvalitet pisanih tekstova.

Moćna alatka Remember

Pored najvažnijih osnovnih karakteristika i komponenata operativnog sistema BlackBerry 10, kao što su Hub, Multitasking i Balance, ispostavilo se da je Remember veoma korisna alatka. Ona nam omogućava da organizujemo beleške, zadatke i sastanke.

Sve to moguće je dopuniti datotekama, fotografijama, linkovima i slično, a zatim razmenjivati između različitih aplikacija.

Kada je reč o rukovanju, Z10 ima štošta da nam ponudi, pri čemu korisnik, barem u početku, mora da se upozna s novim operativnim sistemom. BlackBerry‑jevi smart telefoni oduvek su imali funkcije kojima tek moramo da naučimo da rukujemo. Pored toga, BlackBerry je već pripremio oko 70.000 aplikacija za BlackBerry 10. Kako je to moguće? Dakle, kao prvo, Kanađani su pronašli lak način da prilagode Android aplikacije napravljene za Jelly Bean, a kao drugo, potrudili su se da organizuju veliki tim programera – eto kako je ponuđeno toliko mnogo popularnih aplikacija za ovaj novi operativni sistem.

BlackBerry je napravio jedan važan korak ka korisniku: sada se BlackBerry 10 smart telefoni mogu koristiti bez RIM‑ove usluge koja se plaća. Napokon.

Zaključak

Na jednoj konferenciji za štampu, na kojoj je učestvovao i connect, šef BlackBerry‑ja jasno je rekao: „BlackBerry 10 i Z10 naša su ulaznica za učešće u trci (na tržištu smart telefona, nap. ur.).“ Kanađani su sada započeli tu trku. Međutim, da bi bio uspešan, BlackBerry će morati da ponudi još nekoliko modela. Model Q10 s tastaturom prvi je korak, ali biće potrebni i smart telefoni s većim ekranom, a i oni jeftiniji da bi novi operativni sistem bio dobro promovisan. U razmatranju je čak i izdavanje licence drugim proizvođačima mobilnih telefona.

U svakom slučaj, Z10 zaista ukazuje na to da bi BlackBerry‑jev povratak na velika vrata mogao da bude uspešan. Taj elegantan telefon ostavio je snažan utisak na nas svojim dobro osmišljenim, visoko razvijenim hardverom, i pritom je s lakoćom obavio sve zadatke koje možemo da očekujemo od jednog smart telefona. Osim toga, njegova tastatura i multitasking, kao i njegov Hub s raznim mogućnostima komuniciranja porukama, predstavljaju dobru alternativu poznatim proizvođačima.  Iako početak obećava, to ne znači da je BlackBerry dobio bitku.

Bernd Theiss, urednik connect-a

Operativni sistem BlackBerry 10

Novi operativni sistem iz Kanade ide vlastitim putevima. Connect predstavlja najvažnije koncepte BlackBerry‑ja 10.

Komunikacija i multitasking su okosnice koje određuju izgled i funkcionalnost novog operativnog sistema.

Moćan multitasking

Jedan pokret prstom preko ekrana odozdo nagore otključava Z10 – ne moramo da pritiskamo taster za otključavanje.

Stra­ni­ca sa “A­cti­ve Fra­mes”: po­ka­zu­je četi­ri a­pli­ka­ci­je ko­je smo po­sle­dnje ko­ris­ti­li, a is­pod nje se na­la­zi ne­ko­li­ko ele­me­na­ta za ru­ko­va­nje.
Stra­ni­ca sa “A­cti­ve Fra­mes”: po­ka­zu­je četi­ri a­pli­ka­ci­je ko­je smo po­sle­dnje ko­ris­ti­li, a is­pod nje se na­la­zi ne­ko­li­ko ele­me­na­ta za ru­ko­va­nje.

Početni ekran BlackBerry‑ja 10 podeljen je na nekoliko pojedinačnih stranica koje se horizontalno pomeraju, baš kao što nam je poznato i kod drugih operativnih sistema. S leva na desno i isprva bez nekog dodatnog objašnjenja, prvo ide Hub, zatim stranica sa Active Frames i potom stranice s programskim ikonama.

Ako dodirnemo neku od njih, otvara se odgovarajući program preko celog ekrana. Što se toga tiče, sve je u potpunosti standardno. Jedan pokret prstom nagore preko aktivnog programa smanjuje prikaz i smešta ga na pomenutu Active Frames stranicu, i to na gornju poziciju desno. Sve ostale aplikacije, najviše četiri, pomeraju se uvek za jednu poziciju desno, odnosno nalevo dole. Četiri dodatna programa mogu da se nađu ispod vidljivog ekrana i u svakom trenutku možemo da ih pomerimo nagore.

Prilikom otvaranja devete aplikacije zatvara se ona koju najduže nismo koristili. To znači da  Active Frames stranica predstavlja dobro osmišljen Task Switcher koji omogućava multitasking s dovoljno velikim brojem aktivnih programa. Multitasking upotpunjuju funkcije pomoću kojih sadržaji aplikacija mogu da se koriste izvan granica samih programa.

Duži pritisak na neko mesto u tekstu, kontakt ili sliku otvara kontekstualni meni na desnoj ivici ekrana. On nam omogućava izvršavanje raznih funkcija koje su u vezi sa obeleženim objektom. Tako, na primer, učesnicima nekog sastanka za tili čas možemo da pošaljemo mejl ili tezu s neke internet stranice da ubacimo kao citat u svoj tekst. BlackBerry 10 sadrži i paket Office koji je u potpunosti prilagođen smart telefonima.

Objedinjavanje komunikacije

Na BlackBerry‑ju, naravno, uvek moraju da budu iskorišćene sve mogućnosti komunikacije.

Krat­ka pro­ve­ra: bez pre­ki­da­nja fil­ma ko­ji gle­da­mo, mo­že­mo da pro­ve­ri­mo da li nam je sti­gla po­slov­na po­ru­ka.
Krat­ka pro­ve­ra: bez pre­ki­da­nja fil­ma ko­ji gle­da­mo, mo­že­mo da pro­ve­ri­mo da li nam je sti­gla po­slov­na po­ru­ka.

BlackBerry je u takozvanom Hub‑u objedinio sve komunikacione kanale svog operativnog sistema: ovde se nalaze svi e‑mail nalozi, BlackBerry Messenger, tekstualne poruke, pregled vođenih razgovora i društvene mreže kao što su Facebook, Twitter i Linked‑In. Čak i Evernote nalog može da bude integrisan u Hub kako bi olakšao komunikaciju putem dokumenata, beležaka i fotografija.

To možda u prvi mah ne zvuči tako uzbudljivo jer, naposletku, objedinjavanje komunikacionih kanala i nije neka sasvim nova ideja. Međutim, zahvaljujući multitasking‑u i dobro osmišljenim funkcijama, kod BlackBerry ja 10 dovoljan je jedan kratak pokret prstom preko ekrana da bi se Hub pojavio s leve strane ekrana.

Tako, na primer, i za vreme reprodukcije nekog video‑snimka, bez prekidanja možemo da proverimo nalog – u zavisnosti od toga šta sve trenutno objedinjuje Hub ‑ i vidimo da li nam je stigla neka poruka. Ako je stiglo nešto važno, možemo da dovršimo gest prstom i tako ulazimo u Hub.

A ako nije, dovoljno je da prekinemo pokret da bismo se vratili aplikaciji koju smo upravo koristili. Mogućnosti komunikacije su, zahvaljujući dobro osmišljenoj strukturi, smislenim i obuhvatnim konteksnim menijima i odličnim pojedinačnim programima, na najvišem mogućem nivou. To je karakteristika koja krasi BlackBerry.

Bezbednost za firme

Trend Bring your own device doveo je IT stručnjake koji barataju poverljivim podacima u firmama i organizacijama u veoma nezgodnu situaciju.

Izo­la­ci­ja: „Ba­lan­ce“ kre­ira dve par­ti­ci­je – je­dnu mak­si­mal­no obe­zbeđenu i je­dnu ko­ja nam pru­ža sve slo­bo­de.
Izo­la­ci­ja: „Ba­lan­ce“ kre­ira dve par­ti­ci­je – je­dnu mak­si­mal­no obe­zbeđenu i je­dnu ko­ja nam pru­ža sve slo­bo­de.

S jedne strane, vlasnik smart telefona želi maksimalnu slobodu prilikom korišćenja aplikacija i interneta, a s druge strane, važno je zaštiti poverljive podatke.

BlackBerry‑jevo rešenje zove se Balance: ono u saradnji s BlackBerry Enterprise 10 Serverom (BES) formira dve izolovane particije na smart telefonu.

U poslovnoj zoni važe veoma restriktivna pravila. To znači da aplikacije smemo da instaliramo samo iz specijalne poslovne prodavnice, slobodan pristup mreži je zabranjen.

Privatna zona omogućava da radimo na smart telefonu sve što je zabavno – jedino je razmena podataka s poslovnim segmentom telefona zabranjena.

Dva virtuelna tastera u prikazu Active Frames‑a omogućavaju nam prelaz iz jedne u drugu zonu. Balance nam omogućava da nosimo svoj telefon u firmu – firmi je pružena neophodna bezbednost, a saradnik može da uživa u svim blagodetima smart telefona.

Firmini podaci koji su obezbeđeni preko BES servera jedini su slučaj primene koji BlackBerry naplaćuje kao uslugu.

BlackBerry Q10

Za korisnike koji vole mehaničku tastaturu, uskoro će se pojaviti BlackBerry Q10. Iako virtuelna tastatura modela Z10 omogućava udobno kucanje dužih tekstova, postoje, naravno, i ljudi koji ne žele da se odreknu mehaničke tastature.

Pre­po­za­tljiv di­zajn: Q10 slično je kon­stru­isan kao stari mo­de­li Bold, sa­mo što je u pot­pu­nos­ti osav­re­me­njen.
Pre­po­za­tljiv di­zajn: Q10 slično je kon­stru­isan kao stari mo­de­li Bold, sa­mo što je u pot­pu­nos­ti osav­re­me­njen.
Spre­man za rad:  Po­leđina mo­de­la Q10 na­prav­lje­na je od ma­te­ri­ja­la sa sta­kle­nim vla­kni­ma ko­ja vrlo do­bro pro­pu­šta­ju an­ten­ske si­gna­le..
Spre­man za rad:
Po­leđina mo­de­la Q10 na­prav­lje­na je od ma­te­ri­ja­la sa sta­kle­nim vla­kni­ma ko­ja vrlo do­bro pro­pu­šta­ju an­ten­ske si­gna­le..

BlackBerry im je i do sada izlazio u susret, pa će to učiniti i sada sa operativnim sistemom BlackBerry 10. Upravo se obavljaju završni testovi i razna prilagođavanja. Konferencija za štampu u Voterluu u Kanadi omogućila je connect‑u da proveri nekoliko softverskih detalja BlackBerry‑ja Q10 koji je već delovao spreman.

Tastatura nam već na prvi pogled izgleda poznato. I po formatu i po asimetričnim tasterima prilagođenim palčevima, kojima obično kucamo tekstove, liči na BlackBerry 9000. „Uvek smo razvijali tastaturu, još od prvih BlackBerry‑ja, a tastatura BlackBerry‑ja Q10 napravila je još jedan evolutivni korak dalje“, rekao je Todd Wood, viši potpredsednik odeljenja za dizajn.

Zahvaljujući novoj korisničkoj površini Flow, više nije potreban navigacioni taster koji je okruživala tastatura. Sada postoje međuprostori između redova tastera koji idu do samih ivica i dodatno povećavaju preciznost dodira. Ne ostaje ni trunka sumnje da je  BlackBerry još uvek gospodar mehaničkih tastatura. Tehnološka osnova modela Q10 po svemu liči na izuzetno kvalitetan Z10.

Jedina razlika je 3,1‑inčni OLED ekran s prikazom živih boja i rezolucijom od 729 x 720 tačaka. Prostor koji je dobijen zbog izostavljanja navigacionog tastera, čist je dobitak – kod Bold‑a 9000, koji mu je inače veoma sličan, nije bilo toliko prostora za ekran. Vizuelna bliskost s prethodnim vrhunskim modelom je namerna, tvrdi Todd Wood, jer BlackBerry će uvek biti prepoznatljiv kao to što jeste.

Znak prepoznavanja je i metalni okvir koji BlackBerry već dugo upotrebljava. Model Q10 odlično leži u ruci, a tome doprinosi i poklopac na poleđini sa hrapavom mikrostrukturom. Sastoji se od staklenih vlakana koja, za razliku od ugljeničnih vlakana koja se koriste u formuli 1, ne kvare antenske karakteristike.

Kada je reč o hardveru, Q10 u praksi pokazuje visoke kvalitete, ali na pouzdanom prepoznavanju rukovanja gestovima prstima BlackBerry će morati još da poradi. Connect se već raduje testiranju ovog telefona, čim se pojavi na evropskom tržištu.

(Objavljeno u časopisu connect#28)

Facebook komentari: