BIZIT plus

Blockchain tehnologija čuva – zelenu salatu

Blockchain tehnologija je tokom vremena dobijala sve više funkcija, te je nedavno počela da se koristi i u prehrambenoj industriji, te prodajnim lancima kako bi se osigurala bezbednost namirnica.

PCPress.rs Image

Blockchain je baza podataka koja se ne nalazi na jednom mestu, već je čini više manjih baza – blokova – koje su međusobno digitalno povezane, te sadrže informacije o transakcijama bilo koje vrste: od različitih dokumenata, preko ličnih podatka, do ugovora kojima se, na primer, regulišu autorska prava. Prilikom njihove razmene nema posrednika, te regulatornog tela, a osim same mreže koja sadrži informacije o svim transakcijama koje su ikada izvedene. Tako, za razliku od klasične online baze podataka, Blockchain tehnologija omogućava komunikaciju sa nekoliko računara (servera) između kojih se transakcija obavlja. Budući da su blokovi u okviru tehnologije logički povezani, Blockchain je prevazišao probleme  koji su pre toga bili teret različitim transakcijama, te dovodili u pitanje verodostojnost dokumenta, te postao imun na manipulacije i prevare.

Tako se ovoj tehnologiji okrenuo i prodajni lanac Walmart, koji brine o kvalitetu namirnica koje se prodaju u njegovim objektima, a naročito nakon skandala koji su bili u vezi sa bakteriološkim kulturama koje su se našle u glavicama zelene salate i ozbiljno ugrozile zdravlje korisnika. Tu na scenu stupa Blockchain, koji bi trebalo da umiri trgovce, budući da se snabdevačima preporučuje da koriste Blockchain sistem koji je kreiran uz pomoć IBM-a, a kako bi pratili isporuke namirnica. Ova tehnologija sprečava potencijalne manipulacije, te lažiranje dokumentacije, i omogućava da se proizvod prati od farme do prodavnice. Na taj način u slučaju bakteriološke neispravnosti lako može da se dođe do izvora, te se na taj način spreči dalja distribucija neispravnih namirnica.

Pročitajte i:  Wipro i IBM inoviraju na polju AI

PCPress.rs Image

Kompanija trenutno snabdevačima samo preporučuje da pređu na Blockchain sistem, ali će u bliskoj budućnosti to postati obavezno, pa će svi učesnici u lancu snabdevanja biti u obavezi da se okrenu ovoj tehnologiji do kraja leta 2019. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,