Blokatori oglasa se bore sa novim pravilima Chrome-a

U januaru sledeće godine, Chrome browser ekstenzije – kao što su blokatori oglasa i drugi alati za privatnost – prestaće da rade ako se oslanjaju na API pod nazivom Manifest v2 (MV2).

PCPress.rs Image

Kako se približava rok za obavezan code rewrite, Manifest v3 i dalje izgleda kao korak unazad

I do sada, kada su ove ekstenzije prepravljene da rade sa Chrome-ovim novim API-jem Manifest v3 (MV3), postojala je mogućnost da završite sa ometanim softverom koji ne funkcioniše dobro. Google je počeo da radi na revidiranom API-ju za proširenja browsera Chromium 2018. kako bi se bavio onim što je okarakterisao kao posledice po bezbednost, privatnost i performanse svoje arhitekture MV2 ekstenzije. Prema Google-ovom mišljenju, blokatori oglasa i slične ekstenzije, pod režimom MV2, imaju previše kontrole i pristupa stranicama koje ste otvorili u browseru.

Ako neka od ovih ekstenzija postane opasna, može prikupiti sve vrste osetljivih podataka o vama sa ovih stranica dok ih posećujete. Njegova specifikacija naslednika, MV3, oslobodila se moćnih, ali potencijalno iskoristivih mogućnosti, kao što je mogućnost presretanja i ponovnog pisanja zahteva za stranice – korisno oružje za ekstenzije koje žele da očuvaju vašu privatnost i bezbednost blokiranjem zahteva za nepoželjne stvari, kao što su trekeri, malver i reklame. Programeri koji održavaju ili kreiraju ekstenzije za privatnost i blokiranje sadržaja otkrili su da bi morali da preispitaju kako bi njihov kod mogao da funkcioniše prema novim pravilima i API-ju, ako bi to uopšte bilo moguće. Otkako je MV3 počeo da se oblikuje, programeri i grupe za zagovaranje fokusirane na privatnost upozorile su da će Google-ov tobožnji napor da promoviše privatnost (ograničavanjem pristupa podacima i sprovođenjem dozvola) naneti štetu ekstenzijama koje – promovišu privatnost.

Pročitajte i:  Kad malver vreba iz Google Chrome pregledača

Sada, dva nedavna eksperimenta proizvođača popularnih ekstenzija za blokiranje sadržaja potvrdila su da MV3 predstavlja nazadovanje, a ne napredak u smislu onoga što ekstenzije browsera mogu da urade. Rejmond Hil, tvorac uBlock Origin-a, među najcenjenijim dostupnim ekstenzijama za privatnost, u 7. septembra je objavio izvorni kod za eksperimentalnu verziju koja se oslanja na MV3. U onome što se može uzeti kao znak njegovih očekivanja, on varijantu naziva “uBO Minus”. uBO Minus se oslanja na declarativeNetRequest API u MV3 da blokira sadržaj. Ova funkcija zamenjuje webRequest API iz MV2, koji omogućava JavaScript rukovaocu događaja da modifikuje mrežne zahteve i bio je primarni mehanizam za presretanje neželjenog mrežnog sadržaja. Kao što Hil objašnjava, njegova ekstenzija koristi declarativeNetRequest da bi se uskladila sa Google-ovim ciljem da MV3 ne zahteva široku “read/modify data” dozvolu.

Ovaj pristup izbegava da se korisniku ekstenzije prikaže upozorenje o instalaciji da instalirani kod može „Pročitati i promeniti sve vaše podatke na svim veb lokacijama“ – što može zvučati zastrašujuće, ali je generalno ono što želite kada koristite dodatak koji čisti sve veb stranice posetite. Ali ovaj pristup „bez dozvole“ znači da ekstenzija ne može da obavlja operacije koje podržava uBlock Origin, kao što je prilagođeno ubrizgavanje JavaScript-a ili filtriranje preusmeravanja, CSP (content security policy – politike bezbednosti sadržaja) direktive, URL parametri i kozmetički elementi stranice.

Pročitajte i:  Nova Chrome funkcija može pomoći u optimizaciji vašeg iskustva

Hill-ov zaključak je: „U ovom trenutku smatram da je ograničenje bez dozvole ograničavajući faktor: ako treba da se koristi široka dozvola „čitaj/izmeni podatke“, onda nema mnogo smisla za MV3 verziju u odnosu na MV2, samo koristite verziju MV2 ako želite da iskoristite sve funkcije koje se ne mogu primeniti bez široke dozvole za „čitanje/izmenu podataka“. Taj savet neće biti održiv od januara, kada će ekstenzije zasnovane na Manifest v2 prestati da rade u Chrome-u. To će verovatno biti slučaj sa onima koji koriste Apple Safari i Microsoft Edge, od kojih su oba podržala Manifest v3 za svoje browsere.

Izuzeci kao što su Brave i Mozilla rekli su da planiraju da nastave sa podrškom za MV2, iako će za to biti potrebni određeni resursi. Brave će, na primer, morati da pokrene sopstvenu prodavnicu ekstenzija jer Chrome veb prodavnica neće biti opcija. Dmitrij Seregin iz AdGuarda ponudio je malo optimističniji pogled na opis napora svoje firme da napravi AdGuard AdBlocker MV3 Experimental. Dok je MV3 primorao proizvođače ekstenzija da se oslanjaju na deklarativno postavljena pravila (unapred postavljena), a ne na dinamička (generisana u hodu), Seregin ipak sugeriše da će AdGuard uspeti.

Pročitajte i:  Kako preuzeti Google Chrome ili Microsoft Edge na Mac računaru

„Iako eksperimentalno proširenje nije tako efikasno kao njegov prethodnik, većina korisnika neće osetiti razliku“, rekao je Seregin u postu na blogu pre nešto više od nedelju dana. „Jedina stvar koju možete primetiti je treperenje oglasa zbog zaostajanja u primeni kozmetičkih pravila”. Budućnost blokiranja sadržaja u veb browserima liči na način na koji su je opisali Aleksej Miagkov i Benet Sajfers iz EFF-a prošlog decembra. Oni su napisali: „Pod Manifest V2, ekstenzije se tretiraju kao prvoklasne aplikacije sa sopstvenim trajnim okruženjem za izvršavanje. Ali pod V3, tretiraju se kao dodaci, daju im se ograničene privilegije i dozvoljeno je da se izvršavaju samo reaktivno.“

Izvor: https://www.theregister.com/2022/09/08/ad_blockers_chrome_manifest_v3/

Facebook komentari: