Blokiranje domena koji asociraju na poznate brendove

Prevare dolaze u bezbroj oblika, posebno ako su na internetu. Iako su korisnici već navikli na imitiranje naziva poznatih brendova, domeni koji liče na poznate kompanije bi uskoro mogli da naiđu na restrikcije.

PCPress.rs Image

To znači da će oni koji registruju imena domena moći da stanu na put građanima koji bi da pribegnu ovoj vrsti prevare. Na desetine hiljada domena liči na poznate brendove, a dovoljno je da se jedno slovo postavi na drugo mesto, da se reč speluje pogrešno, pa da prevarant dobije priliku da registruje internet domen. Tako je bilo bar do sada.

GlobalBlock postoji već neko vreme i pruža mogućnost vlasnicima poznatih brendova da bolje zaštite svoja imena. Kompanije su do sada morale da registruju sve domene koji bi mogli da se zloupotrebe, dakle sve varijacije kojih su mogli da se sete. Tako je apple.com morao da registruje i apple.co.uk, apple.in, te druge.

Iako je krađa imena nešto komplikovanija stvar, jer postoji mogućnost utuženja, domeni se zloupotrebljavaju i na druge načine – recimo za phishing i druge internet prevare. Žrtve često ne primete sitne promene, recimo razliku u jednom slovu.

Pročitajte i:  Internet pogled na 2023.

Saznajte šta je “domain typosquatting napad”:

Osnovni GlobalBlock paket omogućava blokiranje plagiranih domena sa 563 moguće ekstenzije, dok premijum ide dalje i nudi zabranu za desetine hiljada domena koji liče na onaj koji se štiti. Tu je i “brand protection calculator” u okviru kojeg korisnik može da proceni koji su sve moguće varijacije njegovog naziva domena.

Kompanije se na ovaj način štede, jer ne moraju da registruju više domena, a pojedini eksperti brinu da im se na taj način omogućava da još više zauzmu prostor kojim inače vladaju. Još bolji primer su domeni koji sadrže imena poznatih ličnosti, budući da hiljade građana dele ista imena i prezimena.

Izvor: Bleeping Computer

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *