BIZIT plus

Bloomberg: Srbija možda ima najveće evropske zalihe litijuma

U blizini mesta Klinovac na samom jugu Srbije stručnjaci istražuju nalazište litijuma, metala koji je jedan od najtraženijih u industriji baterija. Litijum se koristi u baterijama za skoro sve elektronske uređaje, od mobilnih telefona pa sve do električnih automobila, i procenjuje se da će potražnja za njim nastaviti snažno da raste. S tim na umu, veliko nalazište litijuma bi moglo da bude vrlo značajno za Srbiju, pogotovo kad se u obzir uzme da bi baš na ovim prostorima mogle da se nalaze najveće evropske zalihe tog metala.

PCPress.rs Image

Kako piše Bloomberg, predsednik Aleksandar Vučić u februaru je to nazvao “jednom od najvećih nada za Srbiju” i pozvao kompanije da ubrzaju posao kako bi pokrenuli proizvodnju. Naime, ovaj lokalitet uključuje veće količine minerala jadarita (natrijum-litijum-borosilikat-hidroksid) iz kog treba izvlačiti litijum, ali i bor koji može da se upotrebi u proizvodnji borosilikatnog stakla, keramike i đubriva. Jadarit, čija je hemijska građa veoma slična izmišljenom mineralu kriptonitu u filmu Povratak Supermena, prvi put je otkriven upravo u Srbiji 2004. godine i dobio je ime po tamošnjoj reci Jadar i Jadarskoj dolini gde je pronađen.

Pročitajte i:  Da li je potrebna katoda visoke čistoće? 

Pretpostavlja se da sličnih nalazišta ima uz celu Drinu, kako u Srbiji tako i u susednoj BiH. Međutim, količina litijuma u Srbiji, ako se profitabilno izvuče iz zemlje, dovoljno je velika da pomogne kontinentu da se takmiči sa azijskim razvojem, posebno u Kini, trećem najvećem svetskom proizvođaču litijuma i jednom od najvećih proizvođača litijum-jonskih baterija. Kako piše Bloomberg, 2016. godine procenjeno je da bi moglo da se radi o 136 pa sve do 200 miliona tona jadarita koje u Srbiji tek treba izvući iz zemlje. Istovremeno treba izgraditi fabričke pogone za njegovu preradu, za šta će biti potrebno još najmanje tri godine.

PCPress.rs Image

Otvaranje fabrike baterija bilo bi ključno za podizanje životnog standarda, rekao je Nenad Antić, zamenik gradonačelnika Vranja, najbližeg grada nalazištu, i procenjuje da bi proizvodnja smanjila stopu nezaposlenosti u gradu od 80.000 stanovnika, gde oko 10.000 nema posao. Trenutno nekoliko svetskih kompanija, kao što su Rio Tinto i kompanija sa sedištem u Australiji Jadar Lithium PLC, istražuje mogućnost eksploatacije ovih rezervi, a Bloomberg, koji je doneo ovu priču, od njih nije uspeo da dobije nikakve informacije o tačnim lokacijama istraživanja ili količini pronađenih minerala.

Pročitajte i:  Da li je potrebna katoda visoke čistoće? 

Globalna proizvodnja litijuma u 2018. godini porasla je za 25%. BloombergNEF procenjuje kako će do 2030. potražnja za ovim metalom porasti osam puta, što bi značilo da bi Srbija mogla da postane evropski i svetski lider u proizvodnji ove tražene sirovine.

Izvor: Bloomberg

Facebook komentari: